Amsterdam (2022)

Iako do prije nekoliko trenutaka nisam ni znala da volim filmove Davida O. Russella, film Amsterdam (2022) sam unatoč lošim kritikama išla gledati samo na temelju pozitivnog sjećanja na film Američki varalice (American Hustle, 2013). Ispada da sam mu komotno mogla dati šansu i na temelju filma Boksač, Tri kralja ili Ja volim Huckabees. Russell za svog suradnika često bira Balea, pa i na temelju tog odabira zaslužuje šansu. Crv sumnje uzrokovali su nezadovoljni kritičari koji su s dosadom odbacivali film, ali našla sam se preko puta kina 30 minuta prije početka. A Bale je na velikom platnu… Tko sam ja da odolim?


Film Amsterdam za mene je imao više pozitivnih strana od negativnih. Vizualno, Russell je zamislio neku mješavinu art deco i stripa. Film je većinu vremena pretapao u tonovima sepije i pouzdao se u Baleovu naelektriziranu frizuru i ratne ozljede za šok efekt. Amsterdam je film smješten u međuratno razdoblje u kojem troje prijatelja živi svoj najbolji život. Sve dok se jedan ne osjeti kao višak i odluči se vratiti u SAD svojoj ženi čija ga obitelj smatra nedostojnim.

Mnogi kritičari Amsterdam su opisali kao zbunjujuć film. I to je donekle istina. Ali priča kad se uzme nije zbunjujuća ona je samo… Tanka. Harold (John David Washington), Burt (Christian Bale) i Valerie (Margot Robbie) 1933. godine nađu se u centru nacističko-fašističke urote za preuzimanje vlasti u SAD-u. Niti jedan od likova nema neku unutarnju motivaciju i cijeli je film podređen radnji zbog čega se i čini toliko plošan. Amsterdam je ni manje ni više nego vožnja u lunaparku. Tko bi gori, sad je pod kotačima automobila. Čini se da je Russellu stalo da te film malo zavrti, malo nasmije i da iz kina izlaziš bolje volje nego što si ušao.


Najslabija karika – kao i u mnogim filmovima dosad – skamenjeno je lice Johna Davida Washingtona. Mnoga su djeca poznatih ličnosti i sama završila na filmu, ali rijetko koji toliko bezizražajan i naizgled nezainteresiran kao Washington. Srećom tu su Margot Robbie koja se odlično zabavlja i Christian Bale koji izgleda kao da mu je netko platio odmor koji je dugo trebao. Zajedno uspiju za sobom povući i uteg koji ih sputava – bilo u obliku kolege glumca ili u obliku pomalo samozadovoljnog scenarija.
amsterdam film 2022
Amsterdam je potpuno legitiman odabir za ugodno provedenu večer. Pogotovo kada umor zamagli potrebu za uvjerljivom radnjom. Zavodljive boje, dinamika i šarm Balea i Robbie bit će dovoljni da vas primame na kauč i više nego jednom.

OCJENA:

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Scroll to Top