Subota, 13 travnja, 2024

Najnovije

Pretplati se

blog-header-kakav-dobar-film

Newsletter

Pretplatite se na bilten bloga kako biste pratili najnovije vijesti i objave.

Divljina (Wild, 2014)

Filmski plakati zaista su umjetnost sami po sebi. Način na koji kroz jednu statičnu sliku uspiju prenijeti atmosferu i temu filma kao i pobuditi zanimanje u potencijalnoj publici me često oduševi. Kako je moguće da me samo pogled na poster za film Diviljina (Wild, 2014) koji je isticao ozbiljno lice Reese Witherspoon, a vidljivo je još bilo da na sebi ima kamperski ruksak dok se u pozadini prostirala divlja priroda potakne da pomislim kako moram i baš moram pogledati taj film? Ne znam, ali film mi je od prvog gledanja ostao na listi jednog on najdražih. A sve zahvaljujući tom jednostavnom posteru.

- Advertisement -

U nastavku u rubrici Tri na jedan donosim tri dobre i jednu lošu stranu filma.

DOBRE STRANE

1. Krajolici koji oduzimaju dah

Tko je još čuo za Stazu pacifičkih vrhova prije nego joj je popularnost porasla zahvaljujući filmu Divljina? A da smo i čuli za nju, koliko ju je ljudi imalo priliku posjetiti makar na izletištima? Srećom, pa su na filmu mnoge stvari moguće, a tako i uživanje u nezamišljenim divotama planete Zemlje iz udobnosti vlastitog kauča. Vrućina, hladnoća, strah i spokoj svi dolaze do izražaja u kombinaciji s praktički netaknutom prirodom. Zapanjujuć.

2. Odlična kombinacija sjećanja i planinarenja

Neće iznenaditi da film snimljen po memoaru koji se i sam temelji na redu planinarenja i redu sjećanja preuzima sličnu strukturu. Ono što je dobro u Divljini je što redatelj vješto koristi svoj medij da veoma brzo prenese neka sjećanja samo putem jedne slike, pa tako za bitnija ostavlja dovoljno vremena da se razviju u vlastitom ritmu. A onda nas prenese u krajolik gdje možemo procesuirati snažne osjećaje koje sjećanja često izazivaju. 

- Advertisement -

3. Izvedba Reese Witherspoon

Reese Witherspoon još uvijek najpoznatija kao blesava plavušica s Harvarda ima iza sebe mnogo oštrih i nesimpatičnih, ozbiljnih uloga. Ipak, Divljina joj dopušta onu poznatu ‘no makeup’ transformaciju za glumice koja označava predanost ulozi. To je sigurno jedan od razloga zašto je njezina izvedba bila nominirana za Oskara, ali ne i jedini. Izdržljivost i prgavost glavnog lika Cheryl dao je Witherspoon priliku da pokaže dodatni set glumačkih sposobnosti koje je dalje brusila u ulogama poput Madeline u Malim lažima (Big Little Lies, 2017-2019) i Alex u The Morning Show (2019–).

Poster za film divljina

LOŠA STRANA

1. Tradicionalna priča, tradicionalno ispričana

Loša strana filma Divljna, ako se može takvom nazvati je tradicionalna struktura predstavljanja priče. Ovo je doduše i jedini način da se ona ispriča kako spada, jer joj neki ekspresivni umjetnički doprinos redatelja nikako ne bi pristajao. Na gledatelju je da se fokusira na Cheryline riječi i opušta uz meditation krajolik dok prolazi transformaciju s glavnim likom. Korektno.

Ocjena:

- Advertisement -
Prethodna objava

ODGOVORI

Napišite svoj komentar
Unesite svoje ime

Najčitanije