Utorak, 28 svibnja, 2024

Najnovije

Klub nula (2023)

Kaskader (2024)

Divljina (2014)

Pretplati se

blog-header-kakav-dobar-film

Newsletter

Pretplatite se na bilten bloga kako biste pratili najnovije vijesti i objave.

Djevojka koju sam volio (1973)

Možda je film Djevojka koju sam volio baš najbolje početi gledati kada sam i ja slučajno prebacila program i uletila na scenu u kojoj se Robert Redford poput kakvog grabežljivca šulja preko plesnog podija, izgurava njenog plesnog partnera i onda bez riječi pleše s Barbarom Streisand još par taktova. Odmah nakon, vidimo Redforda kao Hubbella kako kapom od uniforme pokriva usta i očima panično traži kupaonicu u Katienom (Streisand) stanu. I dok Katie bjesomučno pokušava skuhati kavu kako bi ga ugostila, on već iscrpljen spava u njenom krevetu.

Dovoljno su i Redford i Streisand dobri glumci da ta jedna intimna i jedna komična scena opišu njihov budući odnos i karaktere. Uslijedi Hubbelllov poziv gdje kaže da se predaje, da ne može naći hotel. Ali on se predaje u mnogo više od potrage za hotelom. On se predaje u vezu s Katie kojoj će često predbaciti da prejako napada.

- Advertisement -

“Samo si se trebala nasmijati,” jedna je od najbitnijih misli filma, pogotovo kad dolazi od Hubbella koji je na faksu pokupio lovorike za priču o nezadovoljnom američkom osmjehu. Tenzije kod ovog para započinju zajedno s njihovom vezom. Kada se druže s Hubbellovim prijateljima, Katie se ne želi samo nasmijati. Ona želi skandalizirati te dekadentne buržuje. Kad kaže da ravna kosu u Harlemu, Hubbellova bivša pita bi li trebala time biti šokirana.

©imdb.com

Kako je Katie navikla na ruganje i napade, ponekad ih želi preventivno sama izazvati. Hubbell s druge strane u svojim nonšalantnim prijateljima nalazi utjehu od bolnog svijeta i frustrira ga što Katie ne treba tu utjehu jer gaji nadu za promjenom. Koščate nogice i upijeno lice Barbare Streisand dodatno karakteriziraju aktivisticu Katie jer se čini kao da su rezultat njezinog neumornog političkog djelovanja. Pravo pitanje je koliko se Katie i Hubbell zaista ne slažu, a koliko ona očekuje da se neće složiti, te ta nesigurnost među njima uzrokuje tenzije.

Katie i Hubbell završavaju u Hollywoodu gdje on piše scenarij za film, a Katie nađe novi razlog za prosvjed i tako zacementira kraj njihovog braka. Dvoje bivših ljubavnika još se jednom sreću na kraju filma dogovarajući se za piće na kojem si jasno priznaju da se nikad neće naći.

- Advertisement -
©imdb.com

U ovom sam trenutku vratila film na dio koji sam bila propustila. Uvod započinje prikazom velikog sportaša i budućnosti Amerike Hubbellom, te predmetom sprdnje – komunističkom aktivisticom Katie. Zanimljivo je bilo vidjeti nekoliko trenutaka kada se Hubbell oslanjao na Katie i kada ju je branio pokazujući da unatoč njegovoj potrebi za bijegom od surove stvarnosti, ga Katiena čvrsta pripadnost istoj ipak mami.

I bilo je lijepo završiti film diplomskim plesom, znajući da sada za njih priča tek počinje, pa je bolni ubod kraja ipak malo ublažen.

OCJENA:

ocjena filma iza ponoci
- Advertisement -

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčitanije