Nedjelja, 16 lipnja, 2024

Najnovije

Pretplati se

blog-header-kakav-dobar-film

Newsletter

Pretplatite se na bilten bloga kako biste pratili najnovije vijesti i objave.

Izazivači (2024)

Izazivači (Challengers, 2024) ljubavna je (melo)drama sportskog karaktera u režiji talijanskog redatelja Luce Guadagnina u kojoj glavne uloge glume američka glumica Zendaya, američki glumac Mike Faist te Britanac Josh O’ Connor.

Kao ljubitelju filma, ono što je meni najfascinantnije kod ovog filma i prije same njegove distrubicije u kinima, je spajanje žanrova. Pogotovo sportskog filma s bilo kakvim drugim oblikom filma. Sportski filmovi su nešto što me oduvijek zanimalo i zabavljalo, a usto su i loši sportski filmovi moj guilty pleasure. Zapravo, zbog toga što sam od malena pratio sport pa sam se i rekreativno bavio njime. Kako sam odrastao filmovi su postali također velika zanimacija, sam podržanr sportskog filma postao je moj objekt proučavanja.

oconnor zendaya izazivaci

Pogotovo se to odnosi na holivudske sportske filmove – koliko god kinematografija drugih zemalja, od europske do azijske, neki put ima umjetničku prevlast nad Hollywoodom i SAD-om, toliko sam mišljenja da sami Amerikanci ipak imaju posebni pečat u pravljenju filmova sportske tematike.

- Advertisement -

Sport je sam po sebi dramatičan i zanimljiv za prikazati na filmu, no taktička i natjecateljska komponenta sporta je sama po sebi jako teška za prikazati na neki umjetnički i dramaturški način upravo iz razloga zato što sport sadrži sve to u stvarnosti. Je li uopće potrebno išta dodavati i dodatno dramatizirati? Dokumentarni film kao rod je možda iz tog razloga idealan za takvo što ako želite realan prikaz sporta na ekranu.

Ipak, stvarni život neki put nije dovoljno zanimljiv – to je prvi razlog zašto volimo filmove. Ponekad, sport može služiti kao metafora za životne situacije, veselja i poteškoće. Konvencionalni sportski filmovi te metafore neće se ni truditi previše prikazati te će samu dramaturšku napetost iskoristiti odlučujuće utakmice, borbe i mečeve u kojima junaci filma prevladavaju sve. Uvijek je tu određena pozadinska priča koja daje na dramatskoj važnosti samog filma, ali ona je samo to – pozadinska.

zendaya izazivaci

Kao što sam naslutio na početku, Izazivači su kao žanr primarno melodrama. Dramatski značaj filma usmjeren je na iznenadne preokrete u radnji, nagle promjene u situacijama i ponašanjima likova te njihovom izraženom karakteru. Toliko da to neki put nalikuje na karikaturu. Ipak, tanka linija između stereotipa i jasne karakterizacije likova je jako teška za održati, a da sve ne otiđe u nenamjerni humor. Da nam je i dalje osigurana napetost brine se Guadagnino, u maniri majstora melodrame kao što je to primjerice Pedro Almodovar.

- Advertisement -

U filmu Izazivači bivša tenisačici Tasha Duncan (Zendaya) nakon ozljede mora prekinuti svoju tenisku karijeru. Istovremeno se u privatnom životu nađe u ljubavnom trokuta s dvojicom prijatelja. Da stvari budu još naglašenije, obojica su tenisači, a svog muža Arta (Faist), odluči trenirati i dovesti na vrh svjetskog tenisa. Njegov dugogodišnji prijatelj Patrick (O’Connor) pak ostaje po strani te ga dočekuje neizvjesno lutanje u svijetu profesionalnog tenisa i skrpavanje kraja s krajem.

Film Izazivači ima nelinearnu strukturu. Počinje s krajem filma i mečom između Arta i Patricka na teniskom turniru (Challengeru), a onda se vraća na trenutke koji su doveli do samog završnog čina. Bez obzira što nam film ispriča sve bitno na početku, prisutna je konstantna napetost – s jedne strane što ne znamo ishod meča, a s druge strane što ne znamo ishod i potpunu dinamiku odnosa ovo troje ljudi. Poput tenisa i sporta, ljudski odnosi su dinamični, podložni velikim promjenama i u nekim trenucima ne prikazuje pravo stanje stvari i odnos snaga, kako bi se reklo sportskim rječnikom. To nam autori filma suptilno, a nekad i prilično direktno što je i poanta melodrame, pokušavaju reći.

josh oconnor izazivaci

Zaključio bih da su Izazivači izvrstan primjer filma sportske tematike s naznakama ljubavne drame, kao i melodrame, a izvan samih žanrovskih i tematskih odrednica. Guadagnino je napravio uvjerljiv i energičan film koji se može gledati nebrojeno puta. Dok još igra u kinima, uhvatite ga 😉

OCJENA:

ocjena filma srijeda navecer
- Advertisement -
Prethodna objava
Sljedeća objava

KOMENTIRAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčitanije