Nedjelja, 16 lipnja, 2024

Najnovije

Pretplati se

blog-header-kakav-dobar-film

Newsletter

Pretplatite se na bilten bloga kako biste pratili najnovije vijesti i objave.

Bio sam muška ratna nevjesta (1949)

Cary Grant je, usudit ću se ustvrditi, najgledljiviji glumac od klasičnog filma nadalje. Pomaže i to što je glumio u filmovima raznih žanrova, pa mu se mogu prikloniti ljubitelji komedija, drame, trilera ili romanse bez straha da će ih razočarati. Mnogo se govori o njegovom komičarskom talentu koji je zaista konzistentno kvalitetan, ali i u svim tim majmunarijama kao i kada je ozbiljan, Grant privlači pozornost unutarnjom toplinom. Nije mi bilo teško ostati gledati film Bio sam muška ratna nevjesta (I Was a Male War Bride) baš zato što se u mom svijetu Cary Grant ne propušta, ali općenito bih možda kojem gledatelju preporučila da ga u ovom filmu ipak propusti.

Naime, početna netrpeljivost između njega kao francuskog kapetana Rocharda (bez francuskog naglaska i manira) i Ann Sheridan kao poručnice Gates nakon duge i bespotrebne vožnje, pa plovidbe, pa još vožnje, pa udaranja u sjeno usred Njemačke, nećete se iznenaditi, prelazi u neutaživu strast. Cijeli ovaj početni slijed služi (ili ga spašava) samo da Grant pokaže svoje komičarsko umijeće. Zaista nećete često vidjeti bolji humoristični nastup koji se izvodi samo rukama.

- Advertisement -
Cary Grant i Ann Sheridan ©imdb.com

Ipak, kad se napokon odluče vjenčati, prođu tonu birokracije (jer se premisa filma zasniva na ideji da je neobično da je američka vojnikinja ta koja se udaje, a ne vojnik), udovolje svojim, supružnim i državnim zahtjevima tako da se vjenčaju tri puta za redom, poručnicu Gates šalju natrag za Ameriku, a Grant pada u prenaglašeno tešku situaciju gdje među ženama američkih vojnika ne može naći svoje mjesto pod suncem.

Zanimlijv motiv filma od samog početka je Grantova nemogućnost da se pošteno naspava. Prvu noć ostane zarobljen kod poručnice Gates i ščućuri se na stolcu. Sljedećeg dana zaspi u prikolici motora i zabije se u sjeno, prvu bračnu noć bračni par provodi šetajući od prijatelja do prijatelja, da bi Grant dobio jedino kadu za spavanje. A kasnije ga ni prihvatilišta neće primiti jer nije američka nevjesta. 

Nakon nekoliko zabavnih one-linera o tome kako je Grant sam sebi žena, te najzabavnijem djelu filma kada pod konjskom grivom zaista sam glumi svoju ženu, film završava insinuiranim romantičnim završetkom kada se Rochard i Gates napokon zatvore u slobodnu brodsku kabinu i ključ izbace kroz prozorsko okno.

- Advertisement -

OCJENA:

ocjene recenzije jutarnji program
- Advertisement -
Prethodna objava
Sljedeća objava

KOMENTIRAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčitanije