Nedjelja, 16 lipnja, 2024

Najnovije

Pretplati se

blog-header-kakav-dobar-film

Newsletter

Pretplatite se na bilten bloga kako biste pratili najnovije vijesti i objave.

Seks na motoru (1980)

Ipak je to nešto drugo kad se film tako prizemnog naslova kao što je Seks na motoru prikazuje na HRT 3, pa makar i iza ponoći s upozorenjem “Nije za mlađe od 18 godina” nego da na njega nabasate na nekom od kanala puno dalje na rasporedu. Originalnog naziva Spetters, a u prijevodu nešto kao ‘frajeri’, ovaj nizozemski film prati trojicu mladića iz malog gradića kraj Rotterdama kako pronalaze svoje mjesto u svijetu odraslih.

© Spetters

Film je nekonvencionalno i neočekivano eksplicitan ne samo vizualno već i dijaloški, pa ako prihvatite taj stil u prvih 15-ak minuta sigurno ćete uživati u ovom iznenađujućem i vrlo prisnom projektu Paula Verhoevena. Ako je za vjerovati glasinama, Verhoeven je zbog ugleda koji je stekao nakon ovog filma propustio mnogo projekata koji bi mu bili ponuđeni u Hollywoodu. Sumnjam da bi ijedan bio vrijedan koliko i ovaj na površini jeftin film.

- Advertisement -

Ukratko priča prati Riena koji je glavni frajer filma – svjetski prvak u motokrosu, heroj svog grada, ponos svog oca i tiha patnja djevojaka. Čak i novopridošle, naizgled neosvojive Fientje koja traži mjesto i muškarca uz kojeg bi se mogla skrasiti. Prijatelj Hans mu sliči fizički i želi biti kao on, ali nikako mu ne uspijeva niti na motoru niti u privatnom životu. Čak i kad se Rien ne može utrkivati nakon nesreće, a Hans dobiva priliku pobjediti u utrci i osvojiti Fientje, uvijek nekako završava drugi. Eef – njihov treći prijatelj i mehaničar nakon nekoliko nepromišljenih poteza primoran je suprotstaviti se brutalnoj religioznosti svojeg oca i internaliziranoj mržnji prema samome sebi.

© Spetters

Film Seks na motoru kao da je i sam teenager koji se busa o prsa svojom mladenačkom energijom, buntovnošću i namjernim gaženjem granica pristojnosti. Uvodi nas u svijet gdje mladi isprobavaju i prelaze granice te po prvi put snose odrasle, ozbiljne posljedice.

Radnja ovog filma ispada suviše banalna da bi se vjerodostojno prepričala, ali ona nije nešto što ćete moći očekivati ili predvidjeti. Ipak, uz malo volje i mladenačkog zanosa, bez sumnje ćete u ovom filmu uživati.

- Advertisement -

OCJENA:

ocjena filma iza ponoci
- Advertisement -

1 COMMENT

KOMENTIRAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčitanije