Nedjelja, 16 lipnja, 2024

Najnovije

Pretplati se

blog-header-kakav-dobar-film

Newsletter

Pretplatite se na bilten bloga kako biste pratili najnovije vijesti i objave.

Francuska depeša (2021)

Wes Andersenova paleta boja, uvrnuti likovi i neočekivane replike zadivljuju me jednako kao i druge gledatelje. Njegovi likovi su prihvaćeni u svom zaštićenom svijetu, koliko god bili neprilagođeni. Ne sjećam se da sam u njegovim filmovima ikad vidjela istinski zlog lika. U svakom slučaju najgore što su bili je na krivom putu.

Francuska depeša (The French Dispatch, 2021) u mnogočemu je prepoznatljivo Wes Andersenov film. Započinje u neobičnom 1:1 formatu i recitiranim replikama. Njegovi likovi izvrću prividnu stvarnost na koju smo navikli u filmovima i stvara uvjerljivu alternativu. Većina šala bazirana je u neočekivanim odgovorima ili stiliziranim imitacijama stvarnog života.

- Advertisement -
The French Dispatch movie still

Priča filma prati uredništvo izmišljenog priloga “Francuska depeša” koji je upravo ostao bez urednika. Preostali novinari moraju odlučiti koje će članke uključiti u svoje posljednje izdanje. Na tim člancima bazira se i sam film. Zato i započinje kratkim prologom, nastavlja se putopisom kroz pitoreskni gradić Ennui, a onda slijede tri priloga o osuđeniku koji postaje umjetnik, prosvjedniku koji se zaljubljuje i dječaku koji ne voli rotkvice.

Od svih dijelova, osobno mi najviše nedostaje razrada prologa, tj. epiloga kako bih saznala više priča o samom uredništvu. Količina zvučnih imena koja se nalazi u toj prostoriji sigurno bi osigurala interesantnu priču. S druge strane, najmanje zanimljiva bila mi je priča o studentskim prosvjedima koja spaja Frances McDormand s Timotheejem Chalametom.

Frances McDormand Francuska depeša

Baš kao što u časopisu ne biste tražili poveznicu između dva članka koji idu jedan za drugim, u filmu Francuska depeša nemojte pokušavati međusobno povezati njegove priče. Mnogi kritičari smatraju da je to dokaz kako je Anderson film snimio u najčišćoj inačici svojeg stila.

- Advertisement -

Francuska depeša nije dosadan film, ali je uvelike film koji se oslanja na dojam. Ako se prepustite Andersenovom tempu, ulovit ćete se kako se glasno smijete na stvari koje vam inače nikad ne bi bile smiješne i da vas raznježuju situacije koje u prepričavanju nemaju smisla. Poklonici Andersona će uživati. Novi obožavatelji neka se pripreme na neočekivano iskustvo.

OCJENA:

- Advertisement -
Prethodna objava
Sljedeća objava

KOMENTIRAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčitanije