Brojač karata (2021)

Brojač karata (The Card Counter, 2021) zbunjujuć od samog foršpana. U njemu je jasna zagušljiva, sumorna atmosfera, prepoznatljiv je i samotni, beznadni lik. Ovaj put u scenariju Paula Schradera to nije Travis Bickle, Jacke La Motta, niti Ernst Toller. Brojač karata je William “Tell” Tillich (Oscar Isaac) – samozatajni kockar koji se kladi u male iznose i odlazi od kartaškog stola sa sumama koje ne uzbunjuju zaštitare kasina.

Brojač karata Oscar Isaac

Osim što je kockar, on otpočetka priznaje kako je i bivši zatvorenik. Zapravo, bivši je možda krivo reći. Svaku novu hotelsku sobu koji iznajmi u novom gradom on preuredi tako da sliči zatvoru. William je čovjek koji vjeruje da zaslužuje biti zatvoren.

Umjesto u državni zatvor, on se osuđuje na životarenje povezano s neraskidivom disciplinom. Čak i kada mu samom nije jasno zašto radi to što radi. Na svom putu, susretne agenticu La Lindu (Tiffany Haddish) i izgubljenog mladića Cirka (Tye Sheridan). Cirk – sin bivšeg suborca – u Williamu pobudi nadu u budućnost, pa i odluči osvojiti veće sume novca za njega.

Ali Brojač karata nije samo film o kockaru koji treba pobjediti na svojem zadnjem natjecanju prije mirovine. William je zapravo bivši vojnik koji je sudjelovao u mučenjima zatvorenika u Iraku. To je bitan razlog zbog kojeg se izolira od drugih i kontinuirano kažnjava.

Brojač karata scena iz filma

Oscar Isaac je zamaman i pomalo zastrašujuć kao William Tillich koji dijeli mnogo sličnosti s protagonistom filma Prva reformistička (First Reformed, 2017). To je najviše vidljivo u scenama u kojima uz bocu burbona sjedi za stolom i piše svoju ispovijest i analizu društva u kojem se nalazi.

Nažalost, Brojač karata ne uspijeva prenijeti svoju poantu jednako dobro. Dok je Prva reformistička bio razumljiv metaforički prikaz izopačenosti i paranoje današnjeg svijeta, u Brojaču karata priča se otvara u mnogo smjerova, ali ne dovodi do zaključka ni jednu od svojih niti. Ukoliko nakon foršpana niste sigurni da želite pogledati ovaj film, nećete potpuno propustiti ako ga u potpunosti preskočite.

OCJENA:

ocjena filma iza ponoci

1 thought on “Brojač karata (2021)”

  1. Pingback: Venecijanski filmski festival 2022. - Kakav dobar film

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Scroll to Top