Subota, 18 svibnja, 2024

Najnovije

Pretplati se

blog-header-kakav-dobar-film

Newsletter

Pretplatite se na bilten bloga kako biste pratili najnovije vijesti i objave.

Pet filmskih prijedloga za Noć vještica

Noć vještica spada u kategoriju filmski popularnih blagdana zajedno s Danom zahvalnosti i nepobjedivim Božićem. Taj blagdan je čak inspirirao i istoimenu franšizu hororaca od kojih je originalni Halloween (1978) već na dvanaestom od trinaest nastavaka. Osobno su mi hororci najmanje primamljiv filmski žanr. Ne volim gledati u čudovišta, nije mi uzbudljivo gledati brutalna umorstva, a i horci nikad nisu bili pretjerano dobronakloni prema ženama.

Ipak, ne mogu poreći da i taj žanr ima svojih klasika, kao i filmova koje se obavezno treba pogledati. Ja ću dati svoju – na neki način alternativnu – listu strašnih i uznemirujućih filmova za koje smatram da će biti prikladni za ovo doba godine.

- Advertisement -

5. Klasici

Čak i kad kao ja niste ljubitelji horora, klasici su ipak poznati s razlogom. Noć vještica (Halloween, 1978), Isijavanje (The Shining, 1980), Stvar (The Thing, 1982), samo su neki od horor filmova koje se treba pogledati iz filmske kulture. Spadaju tu i Psiho (Psycho, 1960), Carrie, (1976) Vrisak (Scream, 1996) i mnogi drugi. Neki strašniji, neki smiješniji ovi filmovi su inspirirali nove žanrove unutar horor filma i straše publiku do današnjeg dana.

4. Otok Shutter (Shutter Island, 2010)

Otok Shutter je jedan od prvih filmova u kojima Leo počinje sličiti na odraslog muškarca. Osim što ima ženu i bradu, on je etablirani detektiv koji film započinje na trajektu za naslovni otok Shutter s vjernim pomoćnikom Markom Ruffalom. Dok on istražuje bijeg ubojice, priča sve više postaje paranoična i nelogična. Može li detektiv Daniels ikome vjerovati? Di Caprio i Scorcese ponovno rasturaju.

otok shutter

3. Zaselak (The Village, 2004)

Jedini razlog koji me na ovaj film odveo u kino bio je Joaquin Phoenix koji u to vrijeme nij ebio toliko popularan kao sada. Priča M Night Shyamalana nije dobro prošla među kritičarim i ljubiteljima horor žanra. Ja ju, naime, preporučam kao jednu od najljepših ljubavnih priča na filmu. Phoenixov Lucius je miran i sramežljiv. Zaljubljuje se u slijepu Ivy koja je energična i prostodušna. Nažalost, Lucius se razboli i Ivy sada mora proći kroz šumu punu mističnih čudovšta. Kao i mnogi Shyamalanovi filmovi, rasplet priče nije najsretniji, ali ako želite jednu emotivnu priču pod okriljem horora, Zaselak je pravi film za to.

- Advertisement -

2. Nicole Kidman

Vrlo brzo nakon razvoda s Tomom Cruiseom, Nicole Kidman izgradila status holivudske velikanice. Bok uz bok Moulin Rougeu! (2001) izašao i je i film Uljezi (The Others, 2001). koji je zahvaljujući neobičnom zapletu postao ljubimac kritičara. Osim izričitih hororaca, u Nicolinoj karijeri nači će se horda uvrnutih i eksperimentalnih filmova. Godine 2017. glumit će u još dva trilera sa elemetima nelagode i straha. Prvi je Lanthimosov Ubojstvo svetog jelena (The Killing of a Sacred Deer), a drugi Coppolin Opčinjen (The Beguiled). Koji god da izaberete, nećete pogriješiti.

nicole kidman ubojstvo svetog jelena

1. Prva reformistička (First Reformed, 2017)

Prva reformistička priča je o svećeniku jedne male njujorške crkve koji se bori sa krizom vjere. U isto vrijeme jedna župljanka ga moli za pomoć. Njezin muž je radikalni ekološki aktivist koji ne vidi smisao u životu. Njegovo pastoralno vodstvo ih zbližuje u duhovnom i metafizičkom smislu. Redatelj Paul Schrader poznatiji kao scenarist Taksista (Taxi Driver, 1976) i Razjarenog bika (Raging Bull, 1980) redatelj priču vodi poput sna za koji niste sigurni je li stvarnost ili nije. Ali do kraja ste sigurni da je prava noćna mora. Ethan Hawke i Amanda Seyfried briljiraju.

- Advertisement -
Previous article
Next article

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčitanije