Srijeda, 29 svibnja, 2024

Najnovije

Klub nula (2023)

Kaskader (2024)

Divljina (2014)

Pretplati se

blog-header-kakav-dobar-film

Newsletter

Pretplatite se na bilten bloga kako biste pratili najnovije vijesti i objave.

Igra lignje (2021)

Opirala sam se duže nego mnogi. Igru lignje (Ojing-eo Geim, 2021) pogledala sam tek kada je postala Netflixova najgledanija serija sa više od 146 milijna kućanstava koja su joj dala priliku. Ova priča dirnula me ljudskoj razini i nikako ne mogu prestati misliti o njoj. U daljenjem tekstu pročitajte tri dobre i jednu lošu stranu serije Igra lignje u rubrici Tri na jedan, a ako ne znate što biste gledali sljedeće – pogledajte popis najgledanijih filmova i serija na Netflixu. Možda se nađe još koji dragulj.

Upozorenje: Tekst koji slijedi sadrži pojedinosti o radnji i završetku serije.

- Advertisement -

DOBRE STRANE:

1. Prikaz očaja na svim razinama društva

¸Jedna od najviše iznenađujućih scena u seriji Igra lignje dogodila se na samom početku. Natjecatelji – nakon što shvate da je cijena za gubtak njihov život – glasaju žele li ostati u igri. A oni odluče otići iz igre! U seriji koja se zove Igra lignje!

Seoung Gi-hun Squid Game Umbrella
I model kišobrana je bolji nego njegov prijašnji život

Samo što brzo postaje očito da njihov život u igri vrijedi barem malo više nego na “slobodi” u kojoj su preplavljeni dugovima iz kojih se ne mogu izvući. Poslovnjaci, doktori, tvornički radnici, mafijaši i najobičniji zgubidani u jednakoj su – bezizlaznoj – situaciji. Mogućnost dobitka koliko god malena ipak je bolja šansa nego u ‘stvarnom’ svijetu.

2. Igre su samo izgovor

Ma, OK. Ubojiti izazovi koji se igraju brutalan su središnji dio radnje. Ali ono zbog čega ostaje na pameti nije par scena igre među natjecateljima ili igra mačke između policajca koji ih želi raskrinkati i voditelja. Srce serije Igra lignje čine međuljudski odnosi koji se odvijaju oko njih. Suočeni s ekstremnim situacijama i neispravivim posljedicama svojih odluka svaki igrač reagira na svoj način. Njihova herojstva i izdaje su ono zbog čega je seriju napeto gledati.

- Advertisement -
3. Živopisni likovi

Ne znam koje tvrdo srce može odoljeti zavrkantu Seong Gi-Hunu, uštogljenom profiteru ho Sang-Woo-u, rezerviranoj Kang Sae-byeok ili nepredvidivoj Mi-Nyeo. Kome nije potekla suza kad su eliminirani stari Oh Il-nam ili preslatki Ali. Ma ni mafijaš Jang Deok-su nije otišao bez barem uzdaha, zar ne?

Squid game stražari
Jesu li stražari u jednako bezizlaznoj situaciji kao i igrači?

Iako nemamo vremena saznati potpunu biografiju svakog lika, zahvaljujući dobro odabranim trenutcima međusobne interakcije ipak njihove karaktere upoznajemo do tančina. Isvako vrijeme provedeno s njima nije dovoljno dugo.

LOŠE STRANE:

1. Pretpran završetak

Da Igra lignje ima puno loših strana ne bi tako brzo pokorila cijeli svijet. Ali završetak je pomalo konfuzan čak i ako zanemarimo živog, ali umirućeh Oh Il-nama. Meni je najveće pitanje ipak ostavila Seong Gi-Hunova kričavo crvena kosa, osvetnički poriv i avion kojim nije poletio. Štoviše, previše su mi pokazivale prema mogućoj drugoj sezoni nego nekom smislenom, čistom završetku. Ionako bih pogledala i drugu sezonu. Ali radije bih da je prva dorešena i zaokružena.

OCJENA:

ocjena filma subota navecer
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčitanije