Subota, 18 svibnja, 2024

Najnovije

Pretplati se

blog-header-kakav-dobar-film

Newsletter

Pretplatite se na bilten bloga kako biste pratili najnovije vijesti i objave.

Ima li opravdanja za spavanje u kinu?

Svaki posjetitelj ima neko svoje omiljeno mjesto u kinu, dok zaljubljenici u filmove imaju svakakve teorije kako se najbolje gleda film. Je li to IMAX ili 3D, plazma ili platno, streaming ili khm, khm, torenti, bez prekida ili pauze kad god padne koncentracija. Ali jedno je sigurno – zaustavljanja ili ne, ništa se ne smije propustiti. Ili?

Možda je najveća zabluda da se spava samo na dosadnim filmovima. Da, ima i toga. Kao onaj trenutak u filmu Čovjek od željeza (Man of Steel, 2013) gdje se Superman tuče sa nekim prolaznim zlikovcem pola sata. Mislim, to je super-čovjek, naravno da će pobijediti. Trebamo li zbilja gledati kako razbija cijeli grad pola sata?

- Advertisement -
kinu film celika od Covjek

Ali ponekad spavanju kumuju i drugi faktori. Vani je hladno, a u kinu toplo. Vani je vrućina, a u kinu rashlađeno. Nekad ste se dobro najeli prije filma ili došli mamurni. A nekad vam se samo spava. Ako mene pitate, ne trebate opravdanje za spavanje u kinu. Kada ti se spava, spavaj!

Ako sam nešto naučila iz cjeloživotnog odlaženja u kino i kazalište, nisu bitni razlozi. Kada mi jednom glava počne kljucati, to je kraj. Možeš se pokušati othrvati snu, ali ako ste to ikada uspjeli bolji ste čovjek od mene. Zadnji put kad sam pokušala, gledala sam film 2001.: Odiseja u svemiru (2001: A Space Oddysey, 1968). Znala sam da spavam kad su monoliti postali Kinder Pingui. Ne zajebajem.

Kad počnem kunjati u kinu nema mi gorega nego kad me prijatelji počnu gurkati. Da mogu ostati budna ostala bih – ovo gurkanje me samo dalje muči. Gurajte me samo ako počnem hrkati! Dugogodišnjim istraživanjem otkrila sam da postoje samo dva načina koja će me održati budnom.

- Advertisement -

Prvi znam već neko vrijeme. Kad mi se prispava i ne mogu nastaviti gledati film, ispružim se u koso u gotovo ležeći položaj ili ako imam sreće preko dva sjedala i zatvorim oči na par minuta. Nakon kratkog drijemeža budim se čila i orna i bez problema pratim ostatak filma.

Monolit Odiseja u svemiru

Ali što ako ne želite propustiti ni trenutak filma, a tijelo vam ne da? Postoji i drugi način. Ja sam ga otkrila tek nedavno i sad ću ga nesebično podijeliti s vama. Ako cuclate bombone (pa vjerojatno i ako grickate kokice ili žvačete kaogume) nećete zaspati!

Dakle odsad uz svaki odlazak u kino sa sobom kutijica bombona i svaki film će biti odgledan ukoliko vi tako odlučite. Ja vas sigurno neću kriviti ako ikad odlučite malo odmoriti u kino dvorani. Tko sam ja da sudim? Pa ja sam malo odnanala i za vrijeme pisanja ovog članka!

- Advertisement -

3 COMMENTS

  1. […] Srećom pa je kraj Zagreb Film Festivala na vidiku. Koliko god voljela filmove do kraja tjedna uvijek pomislim kako neću u kino još neko vrijeme. Samo što je moje neko vrijeme možda ipak nešto kraće od vašeg. Predzadnji dan festivala pogledala sam dva dobra filma. A na jednom sam si fino odspavala. Desi se, znate i sami, pisala sam već u obranu spavanja u kinu. […]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčitanije