Subota, 20 travnja, 2024

Najnovije

Pretplati se

blog-header-kakav-dobar-film

Newsletter

Pretplatite se na bilten bloga kako biste pratili najnovije vijesti i objave.

Minari (2020)

Minari nije loš film i nije dosadan film, ali Minari nije spektakularan. Samim time Minari nije tipičan kandidat za Oskara, pogotovo ako ga namjeravate usporediti s prošlogodišnjim dobitnikom također o južnokorejskoj obitelji – Parazitom (2019).

- Advertisement -

Minari je mirna, intimna drama – baš poput potoka na kojem se sadi južnokorejska biljka minari. A govori o turbulentnom periodu života doseljeničke korejske obitelji u samo srce SAD-a. Nakon što su Europljani osvojili zapad u potrazi za američkim snom, Korejanci se iz Kalifornije sele na istok u potrazi za istim. Oni se ne uzdaju u narodnu predaju, nego slušaju razum, ali do kraja filma naučit će se slušati starosjedioce, baš kao što su to morali europski doseljenici.

minari obitelj djeca na ljuljacci
© A24

Minari se odvija na zrcalnoj međi sina i oca, sanjarenja i surove stvarnosti, djetinjstva i muškosti, šale i ozbiljnosti. Na novokupljenoj farmi okupljaju se i tri generacije obitelji Yi. Svatko sa svojom okolinom komunicira na drugačiji način, jer zbog jezične i kulturološke barijere. Majka je novopridošla strankinja koja je osuđena na život u kući, prva generacija roditelja Monica i Jacob zarobljeni su u bezizlaznom poslu u tvornici pilića. Njihova djeca su druga generacija – već pomalo i sami Amerikanci, ali nedovoljno.

- Advertisement -

Priča u filmu Minari naizgled teče bez svrhe i cilja. Gledati kako se već viđenim situacijama prilagođava korejska obitelj je najefektivniji dio filma. Njihova dosad neispričana priča je poput meditativnog iskustva. Fabularni događaji su često ono što smeta u priči o obitelji Yi.

minari otac i radnik u polju
© A24

Prožeta i simbolom duhova i duhovnosti, te potrebe da se bića koja se vole skrivati u mraku izvuku na vidjelo još je jedan bitan aspekt priče obitelji pred raspadom. Ne vuče njihov radnik nedjeljom križ bez veze. Baš kao i obitelj Yi, on teškim radom želi doći do zaslužene nagrade.

Minari je nepogrešivo sundanceovski film. Ali je tonski i tehnički različit od mnogih dobitnika Oscara. U filmu Minari nitko ne zahtjeva pažnju – niti vrhunski glumci, niti dirljiva priča – a svejedno će vas zanimati do samog kraja.

OCJENA:

ocjena filma iza ponoci
- Advertisement -

ODGOVORI

Napišite svoj komentar
Unesite svoje ime

Najčitanije