Subota, 20 travnja, 2024

Najnovije

Pretplati se

blog-header-kakav-dobar-film

Newsletter

Pretplatite se na bilten bloga kako biste pratili najnovije vijesti i objave.

Na rubu budućnosti (2014)

Radila sam na kompjuteru kad sam krajičkom oka na TV-u spazila poznato lice koje me potaknulo da se preselim sa stolca na kauč. Tom Cruise je ipak Tom Cruise.

- Advertisement -

Od glumaca svoje generacije, jedno je od najprepoznatljivijih lica. Zanimljivije – Cruise je jedan od rijetkih vrsnih glumaca čija sama pojava garantira kvalitetan film. U početku njegove karijere tu je bilo divnih dramskih, krimi, triler i nezavisnih uradaka u kojima se glumački iskazao, kao i pokoji falš dopustiv jednoj mladoj zvijezdi u usponu. Zadnjih se desetljeća fokusirao na akcijske filmove, često vlastite produkcije. Iako ovdje mijenja imena, a radnja i likovi su često zamjenjivi, ako ste u zadnjih deset godina ušli na film Toma Cruisea, gledali ste dobar film. (Da, čula sam za Mumiju. Pustimo da iznimke potvrde pravilo.)

© Warner Bros

U svakom slučaju, spazim ja tako Toma Cruisea – preplanulog, šarmantnog i nasmiješenog u vojnoj uniformi – kako glumi običnu beskrupuloznu kukavicu. Jako je uzbudljivo kad Cruise igra kontra tipa. U ovom slučaju on je Cage – zaštitno lice propale vojničke akcije kojega slatkorječivost po prvi put ne uspijeva izbaviti iz nepovoljne situacije.

- Advertisement -

Nakon brze i tragične smrti u bitci protiv vanzemaljaca u Njemačkoj, Cage se ponovno budi dan prije invazije i započinje dan iznova. Sigurno ste jednom gledali film Beskrajni dan, pa daljnju priču možete pretpostaviti. Cage umire mnogo puta, ali svaki put nauči nešto novo i ispravi prijašnju pogrešku. Na svom putu regrutira narednicu Ritu (Emily Blunt) koja ga uspije istesati u uspješni ubilački stroj i s njom kreće u pohod uništenja svojevrsnog vođe izvanzemaljaca. Sam kraj vam neću odati iako vas neće nimalo iznenaditi.

Na rubu budućnosti je puno zabavniji film nego što bi to nagovijestio njegov foršpan ili njegova priča. Uspjehu filma pridonosi Cruiseov neporeciv šarm kao i činjenica da se sa njegovim kukavičlukom svi možemo poistovjetiti. U cijeloj priči jako puno pomaže i lik Rite koja za razliku od tipičnih likova u ovakvom sastavu ne odmaže razvitku priče sa svojom tvrdoglavošću ili egoizmom. Rita je zaista na početku hladna prema Cageu, ali čim ga sasluša, ona ga ozbiljno shvaća nakon čega ovaj nespojivi dvojac ipak uspijeva spasiti dan. 

OCJENA:

- Advertisement -

ODGOVORI

Napišite svoj komentar
Unesite svoje ime

Najčitanije