Srijeda, 29 svibnja, 2024

Najnovije

Klub nula (2023)

Kaskader (2024)

Divljina (2014)

Pretplati se

blog-header-kakav-dobar-film

Newsletter

Pretplatite se na bilten bloga kako biste pratili najnovije vijesti i objave.

Kako razaznati gledate li zapravo sapunicu?

Granica je zbilja tanka. Pogotovo kada ste na negdje sedmoj sezoni nekoć omiljene serije i već se sve što se moglo dogoditi dogodilo dvaput. Kažu da ni žaba ne iskoči iz lonca ako se temperatura vode polako podiže, tako da se nemojte sramiti ako ste jednom nekome preporučili odličnu seriju, a sada njezin glavni lik visi sa vrha zgrade na zadnjem prstu, netko mu gazi i taj jedan, a naš glavni junak ili junakinja odnekud snađe snage ili pronađe oružje i na kraju ipak preživi. Pa tako u svakoj idućoj epizodi.

Turska senzacija “Sulejman Veličanstveni” © Istanbul Clues

Moglo bi se reći da je razlika između dotrajalih serija i punokrvnih sapunica baš vrijeme. Dok serija tijekom godina bespomoćno i bespovratno degradira u teren sapunice, sapunica od prve epizode – pa čak i od same uvodne špice – ne skriva svoje pravo lice. U prvoj epizodi već će vam biti jasno kome ćemo u zadnjoj u svatove, tko će izvisiti, a tko se pokazati glavnom zlobom.

- Advertisement -

Ako ste se ikada zapitali gledate li seriju ili sapunicu, donosim vam listu indikacija i neporecivih dokaza da je vaša omiljena serija zapravo jedna najobičnija sapunjara.

INDIKACIJE

Ovisno o kontekstu, jedan ili više sljedećih događaja može značiti da je u pitanju sapunica:

ljubavna ili obiteljska priča u središtu radnje 
Naravno, nije svaka ljubavna priča sapunica. Mnoge se drame bave baš obiteljskim i osobnim previranjima i našim nelogičnim ljudskim odnosima, težnjama i odlukama. Problem nastaje kada problemi postaju sve veći, ustrajniji i nažalost – nerealniji.

Primjer za: Zabranjena ljubav (2004)
Primjer protiv: Preljub (2015)

- Advertisement -

borba za pravdu
Glavne junake sapunica uvijek pogađa velika nepravda i ljudski jal. Oni tijekom stotina epizoda dobrotom i ustrajnošću ipak završe na dobitku. Ovdje treba posebno paziti jer su mnogi junaci serija veliki borci za pravdu i ponekad se previše približavaju granicama neuvjerljivog.

Primjer za: Časni ljudi (2012)
Primjer protiv: Pravi detektiv (2014)

dva glavna lika u središtu pozornosti
I ta dva lika prije ili kasnije završe skupa. Ali nije svaka priča gdje se glavni likovi prvo mrze, pa zavole sapunica. Volimo gledati kako među njima raste napetost i nestrpljivo čekati da se napokon odvaže priznati si ono što smo mi vidjeli već odavno. Ali ako je glavna prepreka njihovoj vezi neka neizgovorena stvar, zabuna ili spletka, indikacije snažno ukazuju na mjehuriće sapuna.

Primjer za: bilo koja meksička – primjera radi neka bude Esmeralda (1997)
Primjer protiv: Domovina (2011)

“Zabranjena ljubav” jedna je od prvih modernih hrvatskih sapunica ©RTL

NEPORECIVI DOKAZI

Ukoliko svjedočite jednom od ovih događaja u svojoj omiljenoj seriji, u pitanju je nesumnjivo sapunica:

povratak iz mrtvih
Uf! Bilo da je netko lažirao smrt, pa se pojavio u najnezgodnijem trenutku ili se našao u drugoj nemogućoj situaciji kao što je medicinska koma ili lažna doživotna presuda, ovakav zaplet je vjerojatno nemoguće racionalno obraditi.

Za one koji se žele odvažiti, dat ću primjer dvije vrlo ugodne serije za fanove: Life(2007) zbog šarmantnog humora koji glavnom liku pridaje Damian Lewis, te Ezel (2009) čija poetična izvedba pomaže prebroditi sapuničastije elemente.


laž o trudnoći
Slično kao i gore – trudnoća se u sapunicama lažira samo tako. Bilo to poricanje trudnoće, očinstva ili otmica djeteta, pa konačno sjedinjenje roditelja i djece ili lažiranje trudnoće za neke manje plemenite ciljeve, laži o trudnoći česta su pojava.

Ostaje nam da se zapitamo vrijedi li uopće sapunica čemu ako nije bilo barem jedne nerazjašnjene trudnoće. Za zainteresirane preporučujem Good Girls (2018) koje imaju više potencijala nego što su ga scenaristi voljni razraditi, a nezainteresirani će već negdje na ovaj zaplet naletiti.


izrazi koji se ponavljaju
Na koliko jezika znate reći slijedeće fraze: Volim te. Mrzim te. Trudna sam. Da se nisi usudio! Ljubavi moja! Dragi moj! Obećajem! Ne znam. Ne brini se? 

Ako sipate ove fraze kao iz rukava na većini europskih jezika – pogotovo ako se tu radi o španjolskom, portugalskom ili turskom, nesumnjivo ste bili izloženi velikoj dozi sapunica.
Nastavak? Samo da nije ništa dansko i uskoro ćete biti vrsni poliglot. Uživajte!

Good Girls imaju mnogo potencijala. ©NBC
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčitanije