Subota, 13 travnja, 2024

Najnovije

Pretplati se

blog-header-kakav-dobar-film

Newsletter

Pretplatite se na bilten bloga kako biste pratili najnovije vijesti i objave.

ZagrebDox: Bijelo na bijelom (2020)

Ne mogu reći da me itko namjerno prevario opisom filma Bijelo na bijelom (White on White, 2020). U sažetku izričito piše kako se ovaj video-dnevnik slovačke redateljice Viere Čákanyove snimljen za vrijeme stvaranja filma s umjetnom inteligencijom kao glavnim likom.

- Advertisement -
Glacijer antarktika
Scene s Antarktike

Ali ja sam pročitala da je redateljica dnevnik vodila “boraveći na poljskoj stanici na Antarktiku” i odjednom nisam mislila ni na što drugo. Odjednom sam shvatila da osim nekoliko fotografija sićušnih figura na bijeloj pozadini koje samo što nije obavila snježna oluja nikada nisam vidjela Antarktiku. A sada ću imati priliku vidjeti kako ljudi na Antaktici zapravo žive i rade! Bijelo na bijelom nisam smjela propustiti.

Prvi nagovještaj da neću gledati film koji sam si zamislila trebao mi je biti sam naslov filma posuđen s ruske suprematističke slike čiji jedva vidljiv kvadrat na bijelom platnu simbolizira beskonačnost.

- Advertisement -
Viera Čákanyová drži mikrofon
Viera Čákanyová snima videodnevnik

Drugi nagovještaj bio je očit jer je autorica počela razgovarati tj. tipkati s umjetnom inteligencijom. Odgovori umjetne inteligencije, poput onog da umjetnost nema neku svrhu jer “ne povećava znanje o svemiru ni na koji značajan način” izmamilo je poneki ironični smiješak iz publike.

Iako su hladni kompjutorski odgovori stvarali protutežu neistraženom, brutalnom i unatoč bjelini raznolikom svijetu, Bijelo na bijelom prečesto ovisi o zabavnom elementu umjetne inteligencije. Onda opet, u sažetku mi je lijepo pisalo o čemu je film.

Viera Čákanyová bijelo na bijelom leži među pingvinima
Viera Čákanyová na Antarktici

Sastavljen od snimaka koje su trebale služiti samo kao sjećanje, a ne postati film, Bijelo na bijelom nam nenamjernom dokumentarizacijom dijeli gotovo zaboravljene trenutke svakodnevice. Čákanyová snima svoj okoliš izvana i iznutra. Pokazuje nam život i nedostatak života koji okružuje njezinu razbacanu sobu, sobu nakrcanu s poštom, teretanu i svoje kolege, a na nama je da od toga izgradimo punopravan svijet.

Gađenje grupom turista i strah od povratka u normalnu kolotečinu života otkriva mnoga pitanja i stanja koja bi mi bilo značajnije istražiti od elokventnih odgovora umjetne inteligencije. Ali umjetna inteligencija bi mi na to rekla: “Značenje je ono što tvoj mozak stvara kako bi se osjećala dobro.” Tko zna, možda je u pravu.

OCJENA:

ocjena filma iza ponoci
- Advertisement -

ODGOVORI

Napišite svoj komentar
Unesite svoje ime

Najčitanije