Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024

Najnovije

Pretplati se

blog-header-kakav-dobar-film

Newsletter

Pretplatite se na bilten bloga kako biste pratili najnovije vijesti i objave.

Zvuk metala (2019)

Početak 2020. godine po mnogočemu je bio uzbudljiv za jednog filmofila. Godina Parazita (Gisaengchung, 2019), Ponoćne obitelji (Midnight Family, 2019) i briljantnog Queen & Slim (2019). A bila je to i godina kada je Top Gun 2 tj. službenog naziva Top Gun: Maverick nakon više od 30 godina trebao doći u kina. I onda naravno pandemija pohara svijet i mi srećon ostanemo samo bez blockbustera. Odjednom portal wetransfer postane jedan od najbitnijih načina prijenosa podataka između ljudi udaljenih kilometrima ili pandemijskim mjerama.

Zvuk metala filmski poster
Poster filma Zvuk metala

I dok sam tako nevezano uz film čekala da mi se pošalje neka velika datoteka, WeTransfer mi ponudi da pogledam kratki film The Long Goodbye. Tako otpočne moja opsesija likom i djelom Riza Ahmeda – zvijezdom filma Zvuk metala (Sound of Metal) koji sam dobila priliku gledati u Kinu Kinoteka.

- Advertisement -

Zvuk metala pridobio me čim sam vidjela poster za film. Bubnjar bez majice prekriven tetovažama žedno čeka mig. Kompetencija debitantskog redatelja Dariusa Mardera očituje se u prepoznatljivim i očekivanim prvim kadrovima. Našu žeđ odmah utaži prikazom grunge metal benda i njihovog mobilnog doma – kampera kojem mikseta zauzima više prostora nego krevet. Ruben (Riz Ahmed) i Lou (Olivija Cooke) žive za glazbu.

Ni dvije scene dalje, Ruben naprasno ostaje bez sluha. Potpuno nam je jasno da to znači da time ostaje i bez partnerice, i bez benda i bez turneje. Bez doma i bez novca. Par poziva zabrinute Lou sredi mu boravak u komuni za gluhe osobe gdje bi se trebao naučiti nositi sa svojim novonastalim stanjem.

Zvuk metala film
Ruben se mora pomiriti sa situacijom

Rubenovim dolaskom u komunu koju predvodi Joe (Paul Raci) otvara se glavna tema filma Zvuk metala. Kako netko tko ne pripada nigdje i tko je više-manje samodostatan nauči biti članom zajednice i pridonositi drugima unutar nje. Jer Ruben nije samo bubnjar. On je bivši ovisnik o heroinu koji se ne usudi sjesti sam sa svojim mislima na što ga njegov gubitak sluha prisiljava. Ruben je zarobljen u svojim mislima u novom svijetu.

- Advertisement -

Marderov prvijenac Zvuk metala pruža izniman zvučni doživljaj koji smiruje ili grebe bubnjiće kako kada treba. Ovaj film najbolji je baš tamo gdje je manjkav. Osim zvuka, redatelj nam uskraćuje i velike dijelove verbalne i neverbalne komunikacije, jednoznačne pokazatelje protoka vremena i jasan razvoj likova. Ali moguće je da je baš zbog toga film toliko prožet osjećajima.

Ruben uči djecu bubnjanju u filmu Zvuk metala
Ruben uči djecu bubnjanju u filmu Zvuk metala

Zvuk metala često se doima poput popodnevnog sna. Pruža utjehu čak i kad se probudimo potpuno dezorijentirani. Film ne daje jasne odgovore kao ni jasne zaplete, ali ostavlja neuklonjiv trag, baš poput tetovaža kojima je prekriveno Rubenovo tijelo.

OCJENA:

ocjena filma iza ponoci
- Advertisement -
Previous article
Next article

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčitanije