Nedjelja, 16 lipnja, 2024

Najnovije

Pretplati se

blog-header-kakav-dobar-film

Newsletter

Pretplatite se na bilten bloga kako biste pratili najnovije vijesti i objave.

Brooklyn (2015)

Cijeli blog Kakav dobar film počiva na ideji da nije svaki film prikladan u svakom trenutku. To je jedan od razloga zašto za film Brooklyn (2015) znam otkad je izašao, ali me nikad nije privukao na gledanje. Još iz postera je očito da se radi o skupoj produkciji, klasičnoj naraciji i dirljivoj priči. Saoirse Ronan kao Eilis u glavnoj ulozi obećava snažnu, emocionalnu dramu. Zato odgađam. Pretpostavljam kakav je to film i ne zanima me.

A onda mi je Brooklyn uletio kada sam ga najmanje očekivala – za kavom u pozadini. Priča prati mladu Irkinju koja odlazi u SAD kako bi ostvarila svoj puni potencijal. Ne zvuči kao ništa novo, zar ne? I nije. Eilis prolazi kroz predvidljive probleme prilagodbe novim situacijama i drugačijim ljudima. Na poslu se mora naučiti šarmu, a privatno savladati zahtjevnu matronu i djevojke tračerice. Cijelo to vrijeme nedostaju joj sestra i majka.

- Advertisement -
saoirse ronan eilis brooklyn
Eilis se iz SAD-a vraća puna samopouzdanja

Najzanimljivija transformacija Eilis događa se u trenutku kada se oslobodi svoje sramežljivosti i šutljivosti. Ona nije potpuno povezana s njezinom ljubavnom vezom s Tonyjem (Emory Cohen), ali ne odmaže. Kada se mora nakratko vratiti u Irsku, ona više nije prosječna i plaha već moderna i zamamna. Za Elis se otimaju i u ljubavnom i u poslovnom smislu.

Okosnicu filma Brooklyn čini izbor s kojim se Eilis suočava. Hoće li ostati u Irskoj za kojoj je toliko patila u SAD-u ili će se vratiti u Ameriku gdje je napokon postala samostalna i uspješna? Zbog odličnog scenarija i nježnosti svih likova u priči naći ćete se u situaciji gdje ni sami ne znate kako odabrati. Priča će vas potiho, neprimjetno odvesti do emocionalnog ruba, ali njezinom šarmu se nećete moći oduprijeti.

OCJENA:

ocjena filma subota navecer
- Advertisement -

KOMENTIRAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčitanije