Subota, 25 svibnja, 2024

Najnovije

Klub nula (2023)

Kaskader (2024)

Divljina (2014)

Pretplati se

blog-header-kakav-dobar-film

Newsletter

Pretplatite se na bilten bloga kako biste pratili najnovije vijesti i objave.

Film Noir: nekad i danas

Svatko misli da zna što je to film noir zato što mu je opis u samom naslovu: crni film. Prema definiciji Filmskog leksikonafilm noir je stilska struja američkog (ne francuskog) igranog filma 1940-ih i 1950-ih, čiji su likovi često cinici u dodiru s kriminalnim polusvijetom. Gotovo nezaobilazni pokretač radnje je umorstvo, pa su tako likovi često detektivi, gangsteri i provokativna femme fatale. Stil snimanja je također specifičan, pa se film noir odlikuje jakom kontrastom, širokim fokusom i neuravnoteženom kompozicijom.

Ako vam se ovo ujedno čini i previše opširno i previše detaljno da biste općenito razumjeli karakteristike filma noir, predlažem da pregledate i informativnu slikovnu jednadžbu Britanskog filmskog instituta kojom pokazuje uobičajene elemente noir filma.

- Advertisement -
infografikon film noir
Elementi noir filma u infografikonu

Predlažem sljedećih nekoliko omiljenih nekonvencionalnih primjera tradicionalnog filma, kao i nekoliko primjera neo-noir filma koji je nastavio s vizulanom baštinom originalnih filmova i nakon 1950-ih godina:

OZLOGLAŠENA (Notorious, 1946)

Hitchcock uopće nije bio poznat po filmu noir jer je njegov vizualni i narativni stil kraljevao ekranom. Ovaj crno-bijeli triler se zaslužuje naći na ovoj listi, pa makar samo da vas potakne na gledanje Hitchcockovog manje poznatog naslova. Carey Grant kao operativac CIA-e zahtjeva od Ingrid Bergman da se inflitrira među naciste u Brazilu i tako pomogne američkoj vladi. Noir elementi miješaju se sa Hichcockovim stilom kadriranja, ali najviše su prisutni u kući glavnog negativca kojom upravlja dominantna majka poput kakvog šišmiša. Bez da odam previše, najneugodniji trenutak događa se kada Grant i Bergman silaze niz glavno stubište kuće praćeni pogledima kriminalaca koji se čine ubojitiji od bilo kojeg oružja.

TREĆI ČOVJEK (The Third Man, 1949)

Najklasičniji noir na mom popisu, Treći čovjek bavi se bečkim podzemljem u doslovnom i prenesenom smislu. Neke od najpoznatijih filmskih scena dio su baš ovog noira, snimljene u tunelima kanalizacije austrijskog glavnog grada. Misterij oko ubojstva prijatelja Orsona Wellesa vuče kroz mračne kutke društva i grada do suočavanja s razočaravajućom izdajom na samom kraju.

- Advertisement -

SUNSET BLVD. (Sunset Blvd., 1950)

Film započinje prikazom plutajućeg leša u bazenu hollywoodske glumice. Glavnu junakinju upoznajemo kada poput utvare lebdi do nas u krupni plan, a u nastavku svjedočimo napetoj igri između bogate, ali zaboravljene glumice i siromašnog, talentiranog pisca koji pokušavaju što više iskoristiti jedno drugo hraneći tako neutaživi ego. Prolazna ljepota Norme Desmond pretvara ju u najstrašniju femme fatale koja do dana današnjeg služi kao kritika hollywoodske industrije i obacivanja onih koji velikoj mašini više nisu nužni.

Nora Desmond sprema je za krupni plan

NEPOZNATI S NORD EKSPRESA (Strangers on a Train, 1951)

U ovom Hitchcocku ulogu femme fatale na neki način nosi sumanuti psihopat Bruno koji u svoj zamišljeni svijet uvodi slučajnog promatrača tako da mu ubija ženu razvratnicu kako bi mu omogućio da se vjenča pristojnijom ženom u koju je zaljubljen. Cijena – prava sitnica – samo mu zauzvrat mora ubiti oca. Utvare iz sjene, te utvare sjene najsnažniji su elementi filma noir u ovom Hitchcockovom klasiku.

MEMENTO (Memento, 2000)

Ono što je Hitchcock bio za film noir, Christopher Nolan je to za neo-noir – ime veće od žanra, neraskidivo povezano uz njegove značajke i stilistiku kroz svoj opus. Mementova isprekidana, dotad neviđena (barem ne većinskoj publici) narativna tehnika, iscrpljujuća potraga za neuhvatljivim ubojicom koji se groteskno skriva pod nosom glavnog lika, te sama istraga koja je zatvorena u vremensku petlju na samom kraju ovaj film stavljaju u sam vrh noir žanra. 

DOBRI MOMCI (The Nice Guys, 2016)

Ako se pomalo plašite noira kao filma koji je prezahtjevan ili previše opčinjen svojim postojanjem, najbolje je početi na ovom pristupačnom primjeru. Ili bolje rečeno, parodiji žanra. U ovom filmu dva nesposobna detektiva (Crowe i Gosling) pokušavaju odgonetnuti tko je ubio fatalnu plavušu, nakon što ih je angažirala njezina majka – ikona svih fatalnih plavuša – Kim Basinger. Goslingova kćer, razumnija od obojice privatnih istražitelja zajedno im uspijeva pomoći u istrazi, a vas će pomoći uvesti u interesantan žanr noira pa makar i na mala, potpuno kriva vrata.

- Advertisement -
Dobri momci scena iz filma Russel Crowe Ryan Gosling
Dobri momci nisu najbolji u svom poslu.

JOKER (Joker, 2019)

Najprepoznatljiviji film na našoj listi noira, ako ne i najpopularniji film 2019. godine, ova anksiozna distopija utjelovljuje noir ideju kroz presjek degradiranog društva, viktimizacije glavnog lika, mutne granice između stvarnosti i psihoze , te kroz očite migove i reference na ultimativni neo-noir Taksist (Taxi Driver, 1976). 

BROOKLYN BEZ MAJKE (Motherless Broooklyn, 2019)

Povratnički film Edwarda Nortona je za svaku pohvalu- što u glumačkom, što u redateljskom smislu. Norton u svojevrsnom Chinatownu glumi privatnog detektiva sa Turretovim sindromom koji želi razriješiti umorstvo svog najboljeg prijatelja. Radnja nas vodi – pogađate već, dobro vam ide – kroz kriminalni svijet podzemlja i spletke čije niti sežu do visokih pozicija politike. Neočekivano za film noir, femme fatale ovdje je crna pantera, a kraj je (bez da ga odam) nekonvencionalan.

- Advertisement -

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčitanije