Preporuka talijanskih filmova

Putujem u Italiju i vjerojatno ću umjesto kina i TV-a odabrati druge zanimljivosti. Kako ne želim zaboraviti na blog i na svoje vjerne čitatelje – da, svih vas pet po danu, odlučila sam se za jednu tematsku verziju rubrike tri na jedan. Jedino… Mali zaplet. Od tri filma koja ću vam preporučiti niti jedan još nisam gledala. A onaj koji jesam nije baš talijanski film. Uzbuđeni? Spremni? Pa krenimo!

NEPOGLEDANI TALIJANSKI FILMOVI KOJE TREBATE POGLEDATI:

1. Cinema Paradiso (1988)

Za ovaj film znam da je poznati klasik, na IMDb-u ima ocjenu 8.5, a i preporučila mi ga je prijateljica Talijanka. Vidjela sam taj naslov i poster nebrojeno puta. Na njemu dječak sjedi u kino dvorani i sa zanosom gleda prema ekranu dok mu lice obasjava svjetlost kinoprojektora. Nisam ga još pogledala jer traje dva i pol sata, a čini se i kao da će biti jako, jako tužan. Ali vi biste mogli!

cinema paradiso talijanski film
Scena iz filma Cinema Paradiso
2. Nogometni sudac (L’arbitro, 2013)

Film Sudac sam čak i upalila. Našla sam ga usred Europskog nogometnog prvenstva na platformi Mubi koja me obavijestila da se prikazuje samo još jedan dan. Da iskreno priznam – film je išao, a ja sam buljila u mobitel. Ne zato što je film bio dosadan nego mi se nije gledao u tom trenutku. Doduše, primijetila sam da je ovaj crno-bijeli film estetski zabavan i ugodan, a osim toga i prepun neočekivanog humora. Ja ću mu dati drugu priliku drugom prilikom, a mogli biste i vi.

Nogometni sudac talijnaski film
Očekujte neočekivano u filmu Nogometni sudac
3. Cezar mora umrijeti (Cesare deve morire, 2012)

Recenziju filma Cezar mora umrijeti pročitala sam još davnih dana kada je izašao. Tada sam još čitala časopis Total Film i uvjerena sam da znam točno na kojem mjestu se recenzija nalazila. (Mislim da se) sjećam jer je citat iz te recenzije na mene ostavio dubok dojam. Radnja ovog spoja fikcije i stvarnosti koristi zatvorenike zatvora kao svoje glavne glumce koji u zatvoru postavljaju Shakespearovu predstavu Julije Cezar. Rečenica koja će mi bespovratno ostati u mislima skoro deset godina nakon pročitane kritike citat je iz samog filma: “Odkad sam otkrio umjetnost, ova ćelija je zaista postala zatvor.” Bojim se navale osjećaja koji bi bili potaknuti ovom rečenicom. Ali vas to ne bi trebalo zaustaviti.

Cezar mora umrijeti talijanski film
Zatvorenici postaju glumci u filmu Cezar mora umrijeti

POGLEDANI FILM KOJI NIJE TALIJANSKI ALI SE ODVIJA U ITALIJI:

1. Skrivena ljubav

O filmu Skrivena ljubav već sam pisala na blogu. Ovaj film odvija se u Italiji, ali unutar obitelji izdvojene iz talijanskog društva. Italija u ovom filmu služi kao egzotična kulisa koja potakne uzavrele strasti između Olivera i Elija, ali ih ne ugrožava. U ovom filmu talijanski se ne koristi često niti je kontakt s talijanskim stanovništvom bitan. Ali bez da je smješten u vruće talijansko ljeto on ne bi ni postojao. Pogledajte ako još niste.

cal-me-by-your-name-skrivena-ljubav
Italija je kulisa filma Skrivena ljubav

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Scroll to Top