Utorak, 28 svibnja, 2024

Najnovije

Klub nula (2023)

Kaskader (2024)

Divljina (2014)

Pretplati se

blog-header-kakav-dobar-film

Newsletter

Pretplatite se na bilten bloga kako biste pratili najnovije vijesti i objave.

Skrivena ljubav (2017)

Film Skrivena ljubav ili puno poznatiji kao Call Me by Your Name bio je najveći skriveni dragulj 2017. godine. Svoju popularnost duguje baš ekstatičnim filmskim kritičarima i filmofilima koji su svoje prijatelje jednog po jednog vukli u kino da svjedoče ovom remekdjelu. (Tako čujem, nisam ja 🙂

Koje su dobre i loše strane ovog filma pročitajte u nastavku.

- Advertisement -
elio-call-me-by-your-name-skrivena-ljubav

DOBRE STRANE:

1. Film je bolji od knjige

Na neki način, da – film je u ovom slučaju bolji od knjige. Točniji bi opis bio da je priča odlično prilagođena za film. To potvrđuje i činjenica da je film Skrivena ljubav osvojio Oskara za najbolji prilagođeni scenarij. Iako se knjiga temelji na unutrašnjem monologu glavnog lika Elija (Timothée Chalamet), redatelj Luca Guadagnino samouvjereno ne koristi naneseni govor (eng. voiceover) nego prepušta Chalametu da nam svojim pokretima, izrazima lica i pogledima prenese Elijev bogati unutrašnji svijet. I u tome briljira.

2. Skrivena ljubav je priča o žudnji

Svaka knjiga i tečaj o pričanju priča i pisanju scenarija na početku će vam reći kako je najbitnije da vaš glavni lik traga za nečim, da ima neispunjenu želju. Elijeva neispunjena želja je Oliver (Armie Hammer). Gotovo cijeli film slijedimo Elija, koji slijedi Olivera, i mašta o ispunjenju svoje žudnje prema njemu. Bez da odam bitne dijelove radnje, recimo samo da ta opsesivna žudnja gori i na samom kraju.

cal-me-by-your-name-skrivena-ljubav
3. Očev govor

Elio je jedan nevjerojatno sretan teenager. Njegovi roditelji se ne miješaju previše u njegov život i u svemu ga podupiru. Oni prepoznaju njegove strasti i čine dovoljno kako bi mu omogućili da se one ostvare. Kada se Elio mora suočiti sa gorkim istinama života, njegov otac (Michael Stuhlbarg) ne zazire od istančane, iskrene analize situacije i poučnog savjeta za ubuduće. Dopustite barem da vam se u ovom dijelu skupe suze u očima. Vrijedno je toga.

- Advertisement -

NEGATIVNE STRANE:

1. Armie Hammer

Nedavno je Armie Hammer postao zlikovac Hollywooda. Nakon Harveya Weinsteina, Woodyja Allena, Kevina Spaceya i previše drugih muških kolega optužen je za seksualno zlostavljanje partnerica i neznana lica interneta pozivaju na njegov linč. Hammer je izgubio mnoge buduće filmske angažmane i njegova buduća karijera je neizvjesna. Naravno, svako loše ponašanje bi se trebalo kazniti. Ako već ne može na pravnom sudu, onda na sudu javnog mijenja. Što to onda znači za ovaj film?

armie-hammer-call-me-by-your-name-skrivena-ljubav

Skrivena ljubav bitan je preokret u pričama o homoseksualnoj žudnji koja ne doživljava kritiku od društva i ne završava tragično. Ona je ovdje predstavljena bez prodika i bez politiziranja. Skrivena ljubav je priča čiju dubinu može razumjeti svatko tko je nekad doživio neuzvraćenu ljubav ili tko je trebao melem na slomljeno srce.

Trebamo li se filma odreći zato što je glavni glumac optužen za loše ponašanje? Odlučite po savjesti.

OCJENA:

ocjena filma subota navecer
- Advertisement -
Previous article
Next article

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčitanije