Subota, 18 svibnja, 2024

Najnovije

Pretplati se

blog-header-kakav-dobar-film

Newsletter

Pretplatite se na bilten bloga kako biste pratili najnovije vijesti i objave.

Zemlja nomada (2020)

Foršpan za film Zemlja nomada (Nomadland) je sastavljen od širokih prostranstava koja svojom ljepotom, ali i surovošću izazivaju kombinaciju žudnje i straha. U njegovom središtu je izmoreno lice Frances McDormand koja je holivudski simbol jakog ženskog lika i pozitivne politike zapošljavanja. Ujedno je i film priča o ljudima na granici egzistencije – što društvene što financijske. Ukratko – iz samog je foršpana jasno da je film Zemlja nomada pretendent na Oscara.

© Searchlight Pictures

I što reći o filmu malo riječi? O filmu koji ne prati propisanu narativnu strukturu nego se više fokusira na emotivni rast svog glavnog lika? O filmu koji je preokupiran širokim prostranstvima ceste i krajolika koje impresivno prikazuje na velikom platnu? Pa, mogu reći da iz kina nisam izišla ni očarana ni razočarana. Zemlja nomada je baš onakav kakvim se reklamira: mirna eterična crtica iz života žene na rubu društva.

- Advertisement -

Onda zašto tolika fama oko filma Zemlje nomada, pitat ćete se. Odgovor je u stilu snimanja redateljice Chloé Zhao koja u ovom kao i u svojim prijašnjim filmovima kao glumce koristi prave ljude iz zajednica u kojima snima. U Zemlji nomada to su i Bob Wells – jedan od osnivača pokreta modernih nomada – kao i Swankie i Linda May koje zaista žive tim životom.

© Searchlight Pictures

Jedino dvoje profesionalnih glumaca su Frances McDormand i David Strathairn. Njihovi likovi Fern i Dave plešu na rubovima romanse. Dok oni putuju, sastaju se i rastaju, mi se nadamo usprkos očitome da će se njihova ljubav ipak ostvariti.

U filmu Zemlja nomada ima nešto divno i srčano. On je kao pjesma neotpjevana do kraja, kao kratak isječak još neproživljenog života, zbirka i zbrka događaja i osjećaja. U njemu postoji ujedno i nešto istinito i nešto pretenciozno.

- Advertisement -
© Searchlight Pictures

Zemlja nomada će u svakom filmofilu pobuditi i jednog snoba. To je ipak jedan detaljno promišljen film koji ostavlja puno mjesta za tehničku analizu i zanimljive činjenice. On je pogodan i za svestrano čestitanje među holivuskom starom gardom na svojoj hrabrosti i kreativnosti što su prepoznali važnost i kvalitetu ovog filma.

Ali kada će vam to biti potrebno, Zemlja nomada će vas dirnuti u srce.

OCJENA:
ocjena filma iza ponoci
- Advertisement -
Previous article
Next article

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčitanije