Srijeda, 29 svibnja, 2024

Najnovije

Klub nula (2023)

Kaskader (2024)

Divljina (2014)

Pretplati se

blog-header-kakav-dobar-film

Newsletter

Pretplatite se na bilten bloga kako biste pratili najnovije vijesti i objave.

Zmija (2021)

Odkad se početkom mjeseca serija Zmija (The Serpent) o nemilosrdnom lopovu i ubojici pojavila na Netflixu, naveliko se i naširoko preporučuje po novinama i društvenim mrežama. U rubrici Tri na jedan podijelit ću koje su njezine dobre i loše strane.

DOBRE STRANE:

1. Egzotične lokacije

Većina radnje serije Zmija odvija se na Tajlandu, u Indiji i Nepalu što je neobično vidjeti na velikom platnu, a pogotovo u serijama na malim ekranima. Naši glavni likovi u Tajlandu su na “vlastitom terenu” i ne dolaze u strane zemlje kao akcijski heroji da sve razbiju i nekoga spase. Zbog neobičnog mjesta radnje Zmiju je uzbudljivo gledati.

- Advertisement -
The Serpent film poster
2. Detektiv/diplomat

Herman Knippenberg (Billy Howle) je običan činovnik u egzotičnom veleposlanstvu Nizozemske. Više puta mu se nacrta da se ne miješa u nestanke “dugokosih” nego da se drži svog stola. Ali u ovom plašljivom papirovođi rađa se neutaživa glad za pravdom koju on tjera bez obzira na cijenu. Zanimljiva reinterpretacija nezaustavljivog policajca.

3. Tahar Rahim

Najbolje sam, naravno, sačuvala za kraj: Tahar Rahim koji je hladnokrvno lice serijala Zmija. Rahim je glumac velikog potencijala i impresivnog filmskog zaleđa. Najnoviji film Mauritanac: Dnevnik iz Gunatanama kao i Prorok koji ga je proslavio recenzirala sam ranije. Treba samo pogledati neki od intervjua s Rahimom da bi postalo očito koliko je truda zahtijevalo njegovo hladno, bezizražajno lice. A u nekoliko trenutaka u seriji kada mu se oči zaigraju, zapitat ćete se – pa je li taj ubojica zaista tako loš.

tahar rahim Charles Sobhraj The serpent

LOŠA STRANA

1. Tema je život serijskog ubojice

Teško je smisliti nešto neviđeno u žanru kriminalističke serije. Tu smo već vidjeli najbolje od istraživačkog realizma u seriji Žica (The Wire), obiteljski čovjek i kriminalni boss kao u Na putu dolje (Breaking Bad), egzistencijalizma u Pravom Detektivu (True Detective) ili eskapizma u bilo kojoj seriji na programu Fox Crime. Još jedino nismo vidjeli pračovjeka kao pra-detektiva, pa producenti – ako čitate – javite se.

- Advertisement -

Još jedna u nizu serija o brutalnom i brutalno pametnom serijskom ubojici nije donijela ništa novo. U Zmiji Sobhraj malo ubija, pa ga Knippenberg malo sustiže, pa izdaje, pa potjere… Radije bih ovu glumačku ekipu vidjela na istoj lokaciji u nekoj emotivnoj drami – možda u budućnosti.

OCJENA:

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčitanije