Nedjelja, 16 lipnja, 2024

Najnovije

Pretplati se

blog-header-kakav-dobar-film

Newsletter

Pretplatite se na bilten bloga kako biste pratili najnovije vijesti i objave.

Prorok (2009)

Dugo odgađam gledanje kultnog francuskog filma Prorok (Un Prophete) iz nekoliko razloga. Prvi je jednostavan, ali dojmljiv poster za film koji obećava snažnu dramu, a prije spavanja se uvijek lakše okrenuti zaboravljivoj komediji ili svevremenskim Gilmoreicama nego se upustiti u animalitički svijet podzemlja koji obećava ova zatvorska drama.

© Sony Picture Classics

Drugi razlog su bezrezervno odlične kritike od strane filmskih kritičara i prijatelja Francuza. To znači da filmu treba pridati zasluženu pažnju i da se ne pali olako. Kada sam ga vidjela na programu Cinestar TV napokon sam se odlučila posvetiti filmu.

- Advertisement -

Nije to bilo baš tako teško pošto mu je glavna zvijezda tada još nepoznati Tahar Rahim kojem je serija The Serpent upravo završila prikazivanje na BBC-ju, a najnoviji film Mauritanac: Dnevnik iz Guantanama u ožujku dolazi u kina.

Film započinje ulaskom Malika El Djabene u zatvorski sustav – naivan i izgubljen u novoj sredini baš kao i prosječan gledatelj trpi brutalne posljedice svojih prijašnjih grešaka. Već u prvoj šetnji dvorištem Maliku otimaju tenisice, a odmah potom pod prijetnjom smrti zatvorska ga mafija na čelu s Cesarom tjera na ubojstvo jednog od zavorenika.

tahar rahim prorok u zatvoru

Film Prorok nas ne štedi od samog početka gdje se nalaze i dvije najbrutalnije scene cijelog filma – jedna gotovo negledljiva vježba izbacivanja sakrivene britvice iz usta, te prvo umorstvo koje će poslužiti kao inicijacija u mafijašku skupinu.

- Advertisement -

Ljepota, da zaista – ljepota, ovog filma je u čovječnosti koju pripisuje likovima u nečovječnim uvjetima. Uskoro ubijeni zatvorenik zbog svoje topline i nježnosti ostaje sa mnom kao s gledateljem kao i s Malikom na kojeg je u tako kratkom vremenu utjecao kroz cijeli film. Utjelovljenje Malikove senzibilnosti i savjesti u liku ubijenog zatvorenika je ono što čini film Prorok bitnijim i zanimljivijim od Malikove predvidljive trasformacije iz novopečenog zatvorenika u zastrašujućeg vladara zatvora i ulice.

OCJENA:

ocjena filma iza ponoci
- Advertisement -

1 COMMENT

KOMENTIRAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčitanije