Subota, 25 svibnja, 2024

Najnovije

Klub nula (2023)

Kaskader (2024)

Divljina (2014)

Pretplati se

blog-header-kakav-dobar-film

Newsletter

Pretplatite se na bilten bloga kako biste pratili najnovije vijesti i objave.

Wong Kar-Wai u kinu

Za Wong Kar-Waija kao i obično, saznajem slučajno. Zapravo uopće ne saznajem za njega nego za njegov film Raspoloženi za ljubav koji je navodno moderni klasik. Za taj film saznajem preko kategorije na platformi Mubi koja nosi njegovo ime, a onda me na Instagramu privuku fotografije iz filma. Ništa planski… Gotovo kao i radnja u njegovim filmovima – kako ću uskoro saznati.

Wong Kar-Wai, naučila sam, poznat je po motivima otuđenosti, emocionalne traume i izgubljenog pojedinca u visokourbaniziranom, postmodernom okolišu. Kao svoje uzore citira Antonionija, Scorcesea i Godarda, a očito je i nasljeđe filma noir. Kritičari se slažu da je njegov vizualni stil nezaboravljiv, a on je i razlog zašto me privukao poster s retrospektivom njegovih filmova u Tuškancu, kao i zašto sam neplanski otišla pogledati još jedan, pa još jedan njegov film.

- Advertisement -

U Wongovim filmovima teško je opisati radnju, ali nije ih teško razumijeti. Njegovi filmovi opisuju yin i yang ljubavi i patnje koja nas ujedinjuje kao čovječanstvo. Gledam filmove odmalena, ali ne sjećam se da me ikad neki redatelj zadivio svojim stilom kao on. Evo popisa filmova koje sam pogledala i koje vam preporučujem!

CHUNGKING EXPRESS

tony leung chungking express
Tony Leung je policajac 663

Srećom sam najstariji film Wong Kar-Waija pogledala posljednji, a ne kronološki. Inače sumnjam da bi me se dojmila ta parada zamagljenih pokreta, zmazanog Hong-Konga i neprilagođenih pojedinaca. A da ne govorimo o tome da film počinje s jednim setom likova koje nenajavljeno i zbunjujuće zamijeni drugi. Ali to je Kar-Wai. Njemu se treba prepustiti kao da ležite na rijeci i uživati u pogledu dok vas nosi voda.

Chungking Express (Chung Hing sam lam, 1994) priča je o dvojici ‘melankoličnih’ policajaca od kojih jedan pati za djevojkom koja ga je ostavila, a drugi je usamljen iako mu se djevojka kojoj se sviđa useljava u njegov stan dok je on na dužnosti. Uvrnuto, neočekivano, a opet veoma dirljivo. Na kraju filma sam od iščekivanja skoro ostala bez daha.

- Advertisement -

SRETNI ZAJEDNO

sretni zajedno wong kar wai
Sretni zajedno odvija se u Buenos Airesu

Ne sjećam se da sam ikad vidjela film o Kinezima koji putuju u Južnu Ameriku. Iako oni sigurno putuju baš kao i bilo tko drugi. U filmu Sretni zajedno (Chun gwong cha sit, 1997) Ho i Lai su ljubavnici koji se posvade u stranoj zemlji. Oni nađu poslove u Argentini i pokušavaju preživjeti, ali baš zato što su obojica u inozemstvu ovise jedno o drugome.

Sretni zajedno je film o privatnom previranju i kao takav je kaotičan, a nenametljiv. Na površini čak i dosadan. Ali Kar-Wai pomnim odabirom trenutaka koje ć eprikazati plete razumljivu, svevremensku priču o vezama, ljubavi i nedostajanju. Poetski film s konkretnim problemima.

RASPOLOŽENI ZA LJUBAV

WONG KAR WAI raspoloženi za ljubav
Tony Leung i Maggie Cheung u filmu Raspoloženi za ljubav

Ako ste vidjeli ijedan poster za film Raspoloženi za ljubav (Fa yeung nin wah, 2000) niste mogli ostati ravnodušni. Na nekima se miješa topla paleta boja, a na drugima udarna crvena boja i muškarac i žena. Oni su susjedi koji saznaju da ih njihovi supružnici varaju, pa se odlučuju družiti, ali nikad ne pokleknuti kao njihovi partneri.

Jedini način na koji mogu opisati ovaj film je sanjoliki balet žestokih emocija koje se kroz film protežu poput dvije tanke zavjese na vjetru. One se dodiruju, maze, lepršaju, ali nikako ne mogu ostati spojene. Baš kao i gospodin Chow i gospođa Chan.

OCJENA:

ocjena filma iza ponoci
- Advertisement -
Previous article
Next article

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčitanije