Subota, 20 travnja, 2024

Najnovije

Pretplati se

blog-header-kakav-dobar-film

Newsletter

Pretplatite se na bilten bloga kako biste pratili najnovije vijesti i objave.

Maturantica (2022)

Otprilike svako desetljeće jedan srednjoškolski film postane generacijski klasik. Devedesete su imale Djevojke s Beverly Hillsa (Clueless, 1995), dvijetisućite 10 razloga zašto te mrzim (10 Things I Hate About You, 1999), a dvijedesete Curu na lošem glasu (Easy A, 2010). Tu su i mračniji naslovi poput Heatherica (Heathers, 1988) i Opasnih djevojaka (Mean girls, 2004) Jedno je sigurno… Najnoviji Netflixov uradak Maturantica (Senior Year, 2022) neće biti uvršten među filmove koji su označili svoje desetljeće.

- Advertisement -

Rebel Wilson je Rebel Wilson. Pardon… Wilson je navijačica Stephanie koja završi u komi uslijed srednjoškolskog rivalstva. Probudi se nakon dvadeset godina i jedino što želi je nastaviti svoj život tamo gdje je stao. Želi osvojiti titulu maturalne kraljice, useliti u kuću snova s Kenom (tj. Blaineom) i završiti školu kako najpopularnija djevojka. Uvjerena je da će joj to osigurati da živi sretno zauvijek vječno.

Srećom, njezina srednjoškolska prijateljica je sada ravnateljica škole pa ova 37-godišnjakinja uz malo nagovaranja može upisati maturantsku godinu mjesec dana prije kraja. Željna nastaviti gdje je stala, pridružuje se navijačkom timu i traži popularnu kliku koja će joj omogućiti da postane kraljica maturalne večeri.

- Advertisement -

Samo što ju čeka nekoliko teških promjena. Kao prvo popularnost više nije u odjeći koju nosiš, timu kojem pripadaš, pa ni seksualnoj slobodi. Popularnost se mjeri samo i jedino pratiteljima. Njapopularnija cura u školi? Gle čuda! Kći navijačice koja je skrivila Stephanienu ozljedu prije 20 godina. Navijački tim, ni blizu staroj slavi. Titula kralja i kraljice maturalne? Ukinuta. Vrijeme je da Steph sve odvrti na svoj mlin i sav ‘napredak’ vrati na početak stoljeća.

Stavljam napredak u navodnike jer je cijeli film Maturantica dizajniran da bude napredan. Sada je u školi gej OK, biti svoj ne znači da te maltretiraju i učenici su sretni što nema natjecanja u popularnosti. “Ako nema pobjednika, nema ni gubitnika,” ozbiljno stav brani ravnateljica.

Rebel Wilson Maturantica Senior Year

I zaista, do kraja filma, maturantica Steph shvaća pravo značenje dobrih prijatelja, potrebu nježnosti prema roditeljima i moć oprosta. Njezina rivalka Bri okreće se protiv mamine kontrole i podržava Steph. Dodjela mature prava je eksplozija mantre “you do you”. Samo što još jednom film koji promovira ‘prave’ vrijednosti verbalno, ne promišlja o njima vizualno.

Kao prvo tu je fizička komedija Rebel Wilson. Rebel je šarmantna, ali ona kao da u svakom filmu priča isti vic. Cijela njezina komedija se bazira na tome da pretjerano seksualizira svoje tijelo. Već viđeno, odavno dosadno. Naravno, to se smatra “smiješnim” jer je ona “debela”, a Amerikanci vole gadljivi humor.

Nadalje, ideja da te dečko koji je u tebe bio zaljubljen sa 17 još uvijek čeka je pomalo nerelana, a povelike upitna. Naravno da među starim, neodgovorenim ljubavima uvijek ostane neka nit privrženosti. Ali trebamo li zbilja vidjeti kako potpuno odrastao 37-godišnjak ljubi curu na mentalnoj razini 17-godišnjakinje? Uznapredovali smo na prihvaćanju različitosti, na inkluziji LGBTQ+ zajednice, ali je još uvijek OK da 40-godišnjak ljubi maturanticu? Nepotrebno.

Sve u svemu, film Maturantica gledljiva je komedija, ali više se brine postavljanjem scena kao po špranci nego da napravi dobru priču. Zbog toga su scene kao skečevi nalijepljeni jedan na drugi s malo moralnih pouka među njima. Meh.

OCJENA:

ocjene recenzije jutarnji program
- Advertisement -
Prethodna objava
Sljedeća objava

ODGOVORI

Napišite svoj komentar
Unesite svoje ime

Najčitanije