Filmovi

Nemoguća misija: Odmazda, prvi dio (2023)

Nemoguća misija: Odmazda, prvi dio (Mission Impossible: Dead Reckoning Part One, 2023) prvenstveno nije precizno prevedena. Odmazda ne bode u oči jer pristaje žanru, ali dead reckoning iz originalnog naslova odnosi se na navigaciju ‘s pomoću kursa i prijeđenog puta’ u nautičkom rječniku, a ‘računsku navigaciju’ u zrakoplovnom. U filmskom se referira od samog početka na položaj podmornice koja će biti pokretač nove misije, ali i na računalne izračune umjetne inteligencije koja će se pokazati kao istinski negativac koji je prijetnja cijelom čovječanstvu.U najnovijem dodatku franšizi Nemoguća misija, Tom Cruise se nada ponoviti senzacionalan uspjeh koji je polučio s filmom Top Gun: Maverick (2022). Želi pomalo surealan svijet sužanjskih špijuna jedinice nemogućih misija učiniti relevantnim i uzbudljivim. Kao Ethan Hunt nas podsjeća da je moto njegove jedinice da žive u sjeni i bori se za one sebi najbliže kao i za one koji nikada neće saznati za njih. Njegovi nadređeni nas pak podsjećaju da se Huntova jedinica pod normalno odmetne sa zadatka. Iz želje da spoji rudarski rad špijuna s kaskaderskim naporima da spase svijet film iz bjesomučne akcije preskače u šahovski triler i obrnuto. Jedino trenutci zaigranog i sarkastičnog humora se ističu u vrtlogu ta dva nespojiva ritma i teme.

Nemoguća misija odmazda 1

Tijekom svojih napora da se dokopa ključa (da, ključa) koji upravljanje zlokobnom umjetnom inteligencijom Ethan se susreće s likom džeparošice Grace koja je dašak svježeg zraka u već predvidljivom svijetu Nemoguće misije. Scene s njom su i najzanimljivije jer misli samo na svoju korist što onda Ethana dovodi do nepredviđenih zavrzlama. Želi ju zaštititi i uzeti pod okrilje – kao i preuzeti ključ koji je ukrala, ali cura ima svoje planove. Svoje planove ima i ‘suparnička’ ekipa koja ključ želi prodati onome tko da najviše novaca. Predvođena je zlokobnim Gabrijelom i neumornom razbijačicom Paris koja više sličnosti ima s Harley Quinn i sličnim stripovskim zlikovcima što pomalo zbunjuje jer se i sama prijetnja onda čini stripovskom.
Zapravo je najveća mana Nemoguće misije: Odmazda ta što želi postaviti ozbiljnu temu – prijetnju neobuzdane umjetne inteligencije, ali svi likovi su suviše plošni da bi ju gledatelje bilo briga hoće li ju oni svojim nadčovječnim naporima zaustaviti. Pohvalno je što se uvodi i mnogo ženskih likova u glavnu radnju i to bez nasilnog inzistiranja na isticanju njihove prisutnosti kao primjera feminizma. Tako imamo povratak Rebecce Ferguson kao Ilsu Faust iz MI6-a, povratak Vanesse Kirby kao Bijele udovice, Hayley Atwell kao buduće članice tima za nemoguće misije i Pom Klementieff kao Paris.

Nemoguća misija odmazda

Sve u svemu, ništa od navedenog nije problem samo po sebi. Prijetnja umjetne inteligencije je zanimljiva i relevantna, akcijske scene su brze i impresivne, ali pri trajanju od 164 minute od svega dolazi do svojevrsnog zamora. U zadnjih 40 minuta sve je već jasno, već viđeno i već pomalo previše. Možda je kritičarski konsenzus da je Nemoguća misija: Odmazda izvrstan film i čestitke Cruiseru na guranju svoje furke. Ali Odmazda nije Top Gun: Maverick. To je samo još jedan u nizu filmova koji se stapaju jedan u drugi. Vožnja lunaparkom koja te zabavlja dok te izvrće, ali koju zaboraviš čim siđeš s vrtuljka.

OCJENA:

Napiši komentar