Srijeda, 29 svibnja, 2024

Najnovije

Klub nula (2023)

Kaskader (2024)

Divljina (2014)

Pretplati se

blog-header-kakav-dobar-film

Newsletter

Pretplatite se na bilten bloga kako biste pratili najnovije vijesti i objave.

Oni koji mi žele smrt (2021)

Kao što se u pred-pandemijsko vrijeme za bespotrebne sastanke znalo reći Ovo je trebao biti e-mail, tako za film Oni koji mi žele smrt (Those Who Wish Me Dead) mogu reći – Ovo je trebala biti mini-serija.

Razlog zbog kojeg bi mini-serija bila puno bolji odabir je predivna postava i izvrstan scenarij filma Oni koji mi žele smrt. Unatoč svojem kratkom prebivanju na ekranu, gledatelj u svakom od likova može vidjeti koliko su slojevito osmišljeni. Nema niti jednog lika s kojim ne želite provesti više vremena.

- Advertisement -
Oni koji mi žele smrt Anejlina Jolie
Angelina Jolie je vatrogaskinja

Mogu samo sanjati kako bi lijepo bilo jednom tjedno gledati kako se vatrogaskinja Hannah (Angelina Jolie) budi u svom tornju okružena zapanjujućom prirodom oko sebe. U seriji bi nju samo ponekad i potiho posjećivali duhovi prošlosti.

Voljela bih vidjeti šerifa Sawyera (Jon Bernthal) kako žonglira između zaštitničke odanosti prema svojoj trudnoj ženi Allison i bivšoj curi Hanni, a da niti jednom ne posumnjamo kakva je on dobričina.

Htjela bih duže vremena provesti i u domu oca i sina Connora gdje bismo dubinski mogli upoznati njihov odnos, ali i zašto je ta misterija koju je forenzički računovođa otkrio toliko bitna da za njima počnu tragati elitni ubojice. A onda i vidjeti kako će briga oko Connorove traume pomoći Hanni da se nosi sa svojom.

- Advertisement -
aidan gillen oni koji mi žele smrt
U filmu Oni koji mi žele smrt i zlikovci su zanimljivi

Na kraju krajeva, htjela bih provesti nekoliko tjedana na stražnjem sjedalu automobila, aviona ili kamioneta kojim upravljaju ubojice Patrick (Nicholas Hoult) i Jack (Aidan Gillen). Njihov odnos odiše iskrenom bliskošću i bilo bi uzbudljivo naći se u bezizlaznoj poziciji u kojoj ne navijamo za njih, ali ni protiv njih.

Ne znam kako su to uspjeli, ali čak i samo dvije scene glavnog šerifa i isto toliko Hanninih suradnika su bile dovoljne da ih se zavoli i da zainteresiraju.

Da, trebala bih biti zahvalna što sam uopće imala priliku gledati film Oni koji mi žele smrt na velikom platnu, ali ta zahvalnost dolazi i s dozom tuge. Jer gledati koliko film ima potencijala nije isto što i gledati dobar film. Mi ni nakon odjavne špice ne znamo zašto su pobogu ubojice uopće tragale za tatom forenzičarom i zašto im je bitno je li Connor preživio ni što je visilo o niti ako se Connor ne spasi.

Glavna preokupacija forenzičara bila je da dođe do nekoga kome može vjerovati i da da izjavu novinarima. Zbog toga je nekoliko dana putovao u Montanu. Pa zar nije novinare moga naći bilo gdje drugdje? Makar i na internetu. A koju izjavu, to nikad ne saznamo ni od dobrih ni od zlikovaca.

- Advertisement -
Oni koji mi žele smrt poster
Poster i postava filma Oni koji mi žele smrt

Žao mi je da knjiga Michaela Koryte na kojoj se temelji film nije dopala u ruke Reese Withersoon i njezinoj produkcijskoj kući Hello Sunshine zaslužnoj za uspješnice kao što su Male laži i Mali požari posvuda. Iako bi u tom slučaju vjerojatno Shailene Woodley preuzela Jolienu ulogu. Jolie u Oni koji mi žele smrt unosi zavodljivu kvalitetu koja je ujedno i opasna i uzbudljiva, baš kao i vatra s kojom se bori i u snovima i na javi.

Film u svakom slučaju nije loš i srce mu je na pravom mjestu, ali nedostaje mu ključni sastojak – vremena da se rasplamsa. U nekoliko epizoda kada bi se radnja i likovi iz malih iskrica pretvorili u prave grdosije, garantiram da do kraja ni pred jednim televizorom ne bi bilo suhog obraza.

OCJENA:

ocjena filma iza ponoci
- Advertisement -
Previous article
Next article

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčitanije