Subota, 20 travnja, 2024

Najnovije

Pretplati se

blog-header-kakav-dobar-film

Newsletter

Pretplatite se na bilten bloga kako biste pratili najnovije vijesti i objave.

Pet neizbježnih zapleta u božićnim filmovima

U ovo vrijeme blagdana i propisanog nedruženja možda ćete milom ili silom završiti pred TV ekranom suočeni s maratonom božićnih filmova. Njih se može gledati s rezignacijom, ironijom ili iskrenom strašću, a sladunjavi kraj je zagrantiran. Poučena predugim gledanjem sličnih filmova različitih naziva priredila sam listu 5 najčešćih zapleta i jednu alternativu. Nadam se da ćete uživati 🙂

- Advertisement -

GRINCH ZA BOŽIĆ

Grinch za Božić veoma je čest zaplet u božićnim filmovima i ne, ne mislim samo na film Kako je Grinch ukrao Božić. Grinch je osoba koja na Božić gleda s ogorčenjem i podsmijehom. Na početku filma nema nikakvu namjeru slaviti ovaj besmislen blagdan, a Božić ne želi priuštiti ni najmilijima ili dopustiti svojim zaposlenicima. Naravno, nešto iskrsne i tijekom filma (i najčešće uz pomoć buduće ljubavi) glavni lik shvati ljepotu Božića i koliko je bio u krivu.

- Advertisement -

KLASIČAN PRIMJER: Bilo koja od verzija Božićne priče
KAD ZAGUSTI: Božić po narudžbi

Božićna priča © Walt Diesney Pictures

LOŠA SREĆA U PROSINCU

Na neki je način ova vrsta filmova rezultat djelovanja loše sreće ili Grincha. U ovakvom filmu glavni je lik iznimno simpatičan, ali nešto mu se loše dogodi za Božić koji inače obožava ali zbog tog događaja počne gubiti vjeru u božićnu čaroliju. Naravno da uz malo truda, onda kada to najmanje očekuje, glavni lik se zaljubljuje, uspjeva u svom naumu i svemir je ponovno na mjestu, a Božić je potvrđen kao posebno doba godine.

KLASIČAN PRIMJER: Trgovina iza ugla
KAD ZAGUSTI: Sretna trgovina s igračkama

BOŽIĆ U MALOM MJESTU

Dakle ovu vrstu božićnog filma je nemoguće izbjeći. Glavni lik – najčešće iz velikog grada koji živi za svoj posao, često je u lošoj vezi i ne razmišlja o svojim osjećajima slučajno mora, ali baš mora otići u mali gradić gdje treba na brzinu obaviti neki posao prije Božića. U malom gradu uz pomoć mještana koji se u sve miješaju, ova osoba shvaća što propušta dok se posvećuje poslu i odlučuje se za ostanak u malom gradiću gdje je naravno procvala i istinska ljubav.

KLASIČAN PRIMJER: Božić na trgu Dolly Parton
KAD ZAGUSTI: Božić u divljini

BOŽIĆ NA DVORU

Ovo je opet varijacija na temu – osoba koja tamo ne pripada dolazi na novo mjesto, samo što je najčešće onaj koji dolazi na dvor taj koji kraljevsku obitelj nauči što je stvarno bit Božića. Uvijek su tu prisutne uštogljene majke i zločesti pretendenti na prijestolje, ali ljubav zaljubljenih jača je i od zlobnika i od protokola, a narod ih jednoglasno podržava, naravno.

KLASIČAN PRIMJER: Princ za Božić
KAD ZAGUSTI: Princeza za Božić

Princ za Božić © Netflix

ČAROBNI BOŽIĆ

U ovoj vrsti filma Božić je zaista čaroban i radnja se odvija uz pomoć nadrealnih događaja bilo zato što ih orkestrira pravi pravcati Djed Božićnjak, dobra vila, anđeo ili kozmička intervencija. Glavni lik uz malu pomoć magije ostvair sve dobro u svom životu i naravno, nađe pravu ljubav.

KLASIČAN PRIMJER: Divan život
KAD ZAGUSTI: Adventski kalendar

ALTERNATIVNI BOŽIĆ

U ovu kategoriju vjerojatno spadaju i najkvalitetniji božićni filmovi. To su filmovi iz raznih žanrova koji su smješteni u vrijeme Božića i Božić im najčešće nije glavna tema ili su besramno božićni filmovi koji su izvedeni na neočekivani način pa drže pažnju i unatoč svemu izazivaju emocije.

PRIMJERI I PRIJEDLOZI:
Cmok, cmok Bang, bang
Zločesti Djed Mraz
Krampus
Oči širom zatvorene
I dva bez kojih se ne može: Umri muški i Zapravo, ljubav

Uživajte u blagdanima i mozak na pašu uz božićne filmove!

Cmok, Cmok Bang, Bang © Warner Bros
- Advertisement -

ODGOVORI

Napišite svoj komentar
Unesite svoje ime

Najčitanije