Subota, 25 svibnja, 2024

Najnovije

Klub nula (2023)

Kaskader (2024)

Divljina (2014)

Pretplati se

blog-header-kakav-dobar-film

Newsletter

Pretplatite se na bilten bloga kako biste pratili najnovije vijesti i objave.

Queen & Slim (2019)

Queen & Slim (2019) jedan je od zadnjih filmova koje sam u Irskoj pogledala prije pandemije. Bilo je to kinu Irish Film Institute odmah nakon posla jer su filmove koji nisu toliko popularni znali prikazivati u nepopularna vremena. Veselila sam se ovom filmu iz više nezanimljivih razloga.
Prvi je bio taj što sam o njemu čitala u časopisu Sight & Sound, a drugi zato što je bio jedan od dva filma koji su se najavljivali početkom 2020. godine, a bili su priče o Afro-Amerikancima. To je bilo novo, uzbudljivo i zanimljivo. Zanimljivo je i da je drugi film iz te priče film Valovi (Waves, 2019) koji je isto nedavno došao na Netflix.
No prebacimo se na našu glavnu temu – film Queen & Slim i deset misli tijekom gledanja.

  1. Prvi spoj zbilja ne ide dobro. Slim (Daniel Kaluuya) je više nego zadovoljan Queeninim (Jodie Turner-Smith) društvom, ali ona je prepotentna i nezahvalna. Pozvala ga je na večeru jer nije htjela biti sama, a onda ga maltretira. Slim je simpatičan jer je veseo i nonšalantan, a Queen je simpatična jer ima smirujuću dikciju.
  2. Vožnja u autu ništa bolja od spoja, a onda ih još zaustavlja policajac. Strah na njihovim licima jedna je od najboljih scena filma. On kao da nije glumljen. Queen i Slim iskonski su potreseni novom situacijom. Što duže traje pretres, atmosfera je anksioznija.
  3. Započinje serija začudnih odluka u zapletu. Queen izlazi iz auta i situaciju samo pogoršava. Malo naivno da bi se tako arogantno postavila prema policajcu. Njezin stav dovodi do eskalacije. Ona završava ranjena, a Slim je ubija policajca. Ponovno malo lijen zaplet jer je on tolika dobrica, da sumnjam da bi tako postupio. A Queen (dosad uzorna odvjetnica) predlaže bijeg umjesto da čekaju policiju. Ponovno čuđenje. Zar je dvoje uzornih građana zbilja tako lako odlučiti odbaciti svoje živote i dati se u bijeg bez da znaju kamo i kako?
  4. Queen i Slim počinju sablasni road trip prema jugu Amerike da bi odlučili prebjeći na Kubu. Samo tako u jednoj noći zaboravi na cijeli svoj život i bjež na Kubu i to je svima više manje OK. Ne kažem da im tamo neće biti bolje, ali da je tim likovima to tako prirodno je malo nategnuto.
  5. Napokon imamo film o Afro-Amerikancima u kojima nisu članovi bande i njihove fufice da bi se naši likovi našli kod nekog tko je u najboljem slučaju sumnjiv i oko njega se okupljaju prostitutke… Srećom veza između Queen i Slim se produbljuje, a taj dio je zbilja vrijedan gledanja.
  6. Veselim se jednom vidjeti europski, azijski, afrički… Bilo koji road trip koji konkurira već uvriježenim slikama s američkih proputovanja koja oduzimaju dah i ispunjavaju ekran svojim zapanjujućim prostranstvom. Ovaj scenični put dovede ih u mali klub u kojemu počinje rasti i intimnost među glavnim likovima. Lijepo je napokon odahnuti i vidjeti ih samo kao uživaju.
  7. Naravno zašto im se na proputovanju ne bi pokvario auto, pa dok čekaju da se popravi oni šeću sa sinom mehaničara. On njima, ali i nama, objašnjava kako su Queen i Slim sada simbol crnačke borbe za ravnopravnošću i pravednošću pred policijom. Nažalost i to dovede do nelogičnog, razočaravajućeg raspleta u kojem on još jednom potpada pod već viđeni stereotip mladog crnca s pištoljem.
  8. “Hvala Ti na ovom putovanju bez obzira kako završi,” kaže Queen u molitvi. Došli smo do trenutka u kojem se racionalna i hladnokrvna Queen odlučuje prepustiti trenutku. Zahvaljujući uvjerljivoj glumi i ova scena je emotivna. Sada zbilja, zbilja želimo da Queen i Slim uspiju.
  9. Nažalost, nadomak aviona umjesto slobode opkoli ih policija. Nije iznenađujuće, ali jako je razočaravajuće i demoralizirajuće. Queen je bila upucana, u jednom je trenu iščašila i rame, da bi ju na kraju propucali više puta. njihova situacija bila bi teška da su samo pobjegli policajcu na početku, zbilja mi nije trebalo više metaka da shvatim koliko je ozbiljno.
  10. Najteža stvar na samom kraju su svi pripadnici crne rase na koje je utjecao ovaj događaj. Nisu to samo njihove obitelji i prijatelji, to su i svi oni koje su sreli na putu. To je automehaničar koji je ostao bez sina, kao i mrtvozornik koji je pregledao tijela. Tuga je sveobuhvatna i pervazivna. Najgore je što znamo da su oni samo jedan od slučajeva koji se neprestano ponavljaju u američkoj stvarnosti.
Queen & Slim

Sada kada gledam svoj popis misli, ispada kao da mi je Queen & Silm loš film. A zapravo me popis iznenadio. Da, naravno, ja sam ga napisala. Ali kad god se sjetim filma, ostaje mi atmosfera koju su debitantna redateljica i spisateljica prenijele. Iako su neki zapleti pretjerani, pa čak i štetni prikaz Afričkih Amerikanaca, iza svog tog bezrezervnog upiranja prstom nalazi se jedna dirljiva priča zanimljivih likova.

OCJENA:

- Advertisement -
Previous article
Next article

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčitanije