Nedjelja, 16 lipnja, 2024

Najnovije

Pretplati se

blog-header-kakav-dobar-film

Newsletter

Pretplatite se na bilten bloga kako biste pratili najnovije vijesti i objave.

Joaquin Phoenix ili gdje ste bili 2001.?

Bilo je to godine dvijetisuće i šeste kad su našeg Phoenixa zaobišle najviše nagrade. Ako ste novopečeni fan “mlađeg” Phoenixa zahvaljujući nenadmašnoj interpretaciji Jokera (Joker, 2019) prošle godine, oprostit ćete mi što ću vas ipak upitati – gdje ste bili 2001. ? Možda toga i niste svijesni, ali baš kao što mu ime govori, Joaquin je više puta poput feniksa podigao svoju karijeru iz pepela.

Zabrinjavajuće zavodljivi Joker ©slashfilm.com

Na početku karijere, Joaquin se kao dijete imena Leaf pojavljivao u dječjim ulogama na TV-u i na velikom ekranu, a najzapaženija je bila u filmu Roditelji (Parenthood, 1989) s poznatim komičarem Steveom Martinom. Nakon ovoga uzima šestogodišnju stanku kada se sa novim/starim imenom profilira u vrlo zanimljivog, ali često izmučenog i uznemirujućeg sporednog glumca ili, ako bismo to izravno preveli s engleskog jezika, glumca koji podupire poznata i imena u usponu neka od kojih su Nicole Kidman, Sean Penn, Charlize Theron ili Kate Winslet.

- Advertisement -

U ovom periodu treba izdvojiti njegovu povratničku ulogu u liku Kidmaninog priglupog ljubavnika u Ženi za koju se umire (To Die For, 1995), kao i svećenika koji se odupire, ali ipak poklekne pred grijehom u Otrovnom peru Markiza de Sadea (Quills, 2000). Najzanimljivija uloga, iako manje poznata je dirljiva interpretacija lika koji se opire opresivnoj sjeni svog problematičnog brata u filmu Kako smo izmislili Abbottove (Inventing the Abbotts, 1997).

Kulminacija Phoenixovog stvaralaštva u svojstvu sporednog lika događa se 2001. godine zahvaljujući filmskom spektaklu Gladijator (Gladiator). Ovdje, prisjetit ćete se, Joaquin u liku Komoda svojom zlobom i manijom vrsno kontrira Croweovom Maksimu kojem uvećava kredibilitet i snagu svojom uvjerljivošću.

Zastrašujući osvetoljubivi car ©imdb

Ovdje dolazi do novog zaokreta u Phoenixovoj karijeri. Iako to nije čest događaj, Phoenix nakon niza sporednih uloga stasa u prepoznatljivog glavnog glumca u filmovima Misteriozni znakovi (Signs, 2002), Sirena za uzbunu (2004) i Zaselak (The Village, 2004). U svakom od ovih on je prepoznatljivo enigmatičan, dok u svakom od filmova dodaje nešto osobno svakom liku – jedan je zbunjeni kukavica, drugi nesebični junak, a treći samozatajni romantičar.

- Advertisement -

I u ovom periodu, kulminira u ulozi nominiranoj za Oscara kao Johnny Cash u filmu Hod po rubu (Walk the Line, 2006). Zabljesnuo je u ovom filmu ne samo zbog uspješne glazbene izvedbe country klasika, već zbog prekrasne glumačke interpretacije još jednog izmučenog, samozatajnog genija kojega je uspješno utjelovio bez da mu je bio sličan po stasu ni po glasu. Kipića za glavnu mušku ulogu ovdje, potpuno ću pristrano primjetiti, nezasluženo gubi zbog Phillipa Seymoura Hoffmana.

Ponovno nakon navale publiciteta Phoenix se sklanja od bliceva fotoaparata i pažnje šire javnosti sve dok 2010. sa šogorom Caseyem Affleckom snima pseudodokumentarni film u kojem zamućuje granicu između stvarnosti i jave. Ta zbrka mu zaustavlja karijeru na kraće vrijeme.

Njegov povratak su obilježava kolekcija neo-noir filmova, iako oni nisu novost kroz cijelu Phoenixovu karijeru. U njih se može uvrstiti znanstveno fantastični film Ona (Her, 2013) i detektivska komedija Skrivena mana (Inherent Vice, 2014). Kao i mnogo filmova koji su uslijedili.

Kritičari i Hollywood ga ponovno prihvaćaju nakon utjelovljenja pravednog ubojice u Iskupljenju u New Yorku (You Were Never Really Here, 2017) gdje nam pokazuje i svoju moćnu fizičku preobrazbu. Nema više mršavog, neugodnog ljigavca prodornog pogleda. Na njegovom mjestu je jedna zastrašujuća gromada.

- Advertisement -

Kritičko oduševljenje dovelo je do konačnog uskrsnuća Joaquina Phoenixa u liku Krista u filmu Marija Magdalena (Mary Magdalene, 2018), paraplegičara u Ne brini, neće on daleko stići (Dont Worry, He Won’t Get Far on Foot, 2018), i plaćenika u vesternu Braća Sisters (The Sisters Brothers). Najbitniji doseg je naravno zapostavljeni nesretnik današnjice u najrazglašenijem filmu Joker (2018) kojeg su hvalili zbog njegovog brutalnog prikaza depresivne situacije najugroženijih osoba u društvu dok su ga drugi kritizirali zbog veličanja nasilja.

Plaćeni ubojica ©imdb.com

Koje god bilo vaše mišljenje o Jokeru i tome kako je Jokera savladao uvjerljivi Phoenix; prije nego se zavjetujete na vječno obožavanje, proučite koji iznad naveden film iz zbilja raznovrsnog i interesantnog opusa našeg najdražeg depresivca kako vas nitko ne bi mogao pitati: Ako voliš Jokera, di si bio kad je Joaquin prvi put hollywoodski zabljesnuo još 2001.?

- Advertisement -

1 COMMENT

KOMENTIRAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčitanije