Subota, 25 svibnja, 2024

Najnovije

Klub nula (2023)

Kaskader (2024)

Divljina (2014)

Pretplati se

blog-header-kakav-dobar-film

Newsletter

Pretplatite se na bilten bloga kako biste pratili najnovije vijesti i objave.

Predstavljen program 17-og ZagrebDox-a

Sedamnaesti put za redom od 13. – 20. lipnja u prostorijama Studentskog centra, Teatra &TD i Ljetnog kina Tuškanac imat ćemo priliku gledati hvaljena dokumentarna ostvarenja hrvatske i svjetske produkcije u sklopu Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox.

U dvanaest filmskih programa raspoređena će se čak 84 aktualna dokumentarna filma. Za nagradu Veliki pečat natječe se 18 filmova u međunarodnoj i 20 u regionalnoj konkurenciji, a Mali pečat će se dodijeliti najboljem filmu autora/ice do 35 godina starosti.

- Advertisement -
Nenad Puhovski ZagrebDox predstavljanje programa 2021
Predstavljen je program 17. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox

Moj favorit baš su kategorije prema kojima su filmovi razvrstani, pa tu osim klasičnih: regionalna i međunarodna imamo i: Stanje stvari, Kontroverzni Dox, Teen Dox, Majstori Dox, Triler Dox, Ljubav, Retrospektiva Milo Rau, Autorska večer Rajka Grlića, Factumentarci i Retrospektiva sa ženskim potpisom.

Kategorija Stanje stvari okuplja promišljanja o svijetu u kojem se nalazimo. Ovi dokumentarci suočit će nas s ekonomskim i društvenim sustavom u kojem živimo. Moji favoriti su film Nova smjena (A New Shift, 2020) o bivšem rudaru koji se mora prekvalificirati i analiza svjetske ekonomske politike Oeconomia (2020).

Kontoverzni Dox zbilja su kontroverzni. Najbombastičniji među njima je sigurno To nije bila ljubav (Ahava Zot Lo Hayta, 2020), o zatvorenici u Auschwitzu koja se navodno zaljubila u SS-ovca u kampu.

- Advertisement -
Program ZagrebDox predstavljanje programa 2021
Kategorije filmova na ZagrebDoxu

Iz programa Teen Dox-a me oduševio naslov One su tu (2020) kao i njegova tema. redateljica Andrijana Mirna Marin dočarava uz pomoć četiri kantautorice i dva benda dočarava kako je to biti žena u glazbenoj industriji.

U kategoriji Majstori Doxa najintrigantniji će sigurno biti film Ai Weiweija Coronation (2020) o načinu na koji je kineska vlada širenje korone zaustavila, ali i iskoristila priliku da ograniči prava građana.

Od Triler Doxa mnogi će sigurno odabrati film Disident (The Dissident, 2020) koji govori o novinaru Džamalu Kašogiju i njegovom brutalnom ubojstvu u Saudijskom konzulatu.

Nenad Puhovski ZagrebDox predstavljanje programa 2021
Nenad Puhovski predstavio je program 17. ZagrebDoxa

A onda tema: Ljubav. Gorka ljubav (Bitter Love, 2020) još je jedan od onih filmova koji će nam pokazati neutješnost suvremenog života. Film prati samce koji se ukrcavaju na brod na kojem se nadaju upoznati partnera.

- Advertisement -

Ja sam navela samo osnovno i ono što iskače iz programa, ali on je prepun uzbudljivih tema i vrhunskih ideja. Prodaja ulaznica počinje u utorak, 8. lipnja i ne bih vam preporučila da predugo odlučujete.

Ulaznice možete naći na www.mojekarte.hr.

- Advertisement -

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčitanije