Nedjelja, 16 lipnja, 2024

Najnovije

Pretplati se

blog-header-kakav-dobar-film

Newsletter

Pretplatite se na bilten bloga kako biste pratili najnovije vijesti i objave.

Shang-Chi i legenda o deset prstenova (2021)

Još jedan dan, još jedan Marvel. Teško je ne biti zahvalan kada jedna tako velika franšiza da priliku glumcima koje simpatiziraš. U glavnoj ulozi kao Shang-Chi nalazi se Simu Liu kojega ne smijete previdjeti u seriji Kim’s Convenience. Jednako je neodoljiv kao i ostatak postave: Awkwafina kao vjerna prijateljica Katy, nezamjenjiva Michelle Yeoh kao mudra teta i tragični zlikovac Tony Chiu-Wai Leung kao Wenwu. Ako još niste našli razlog za pogledati Shang-Chi i legenda o deset prstenova (Shang-Chi and the legend of the Ten Rings, 2021), nikakva recenzija vam neće pomoći.

awkwafina i simu liu shang-chi
Katy i Sean su komični prijatlelji

Ali ako vam je mašta zagolicana, nastavite čitati. Marvel kao Marvel svoje glavne likove (naizgled obične gubitnike) Seana i Katy brzo nakon što nas s njima upozna dovodi do prijelomnih trenutaka. Oni se moraju naučiti boriti boriti za sebe, za ono u što vjeruju i na kraju za cijeli svijet. Neke od ovih borbi su zabavne, neke prelijepe, a neke redundantne.

- Advertisement -

Shang-Chi je najzanimljiviji u svojim komičnim i dirljivim momentima. Komičnost predvodi nezrelost glavnog junaka, a dirljive scene njegova teška prošlost i misija. Simu Liu se odlično drži kao glavna okosnica filma. Njegova pozadinska, fantastična priča ne zasjenjuje njegov šarm, a velike zvijezde oko njega ga skladno podupiru u zauzimanju trona kao vladara deset prstenova.

shnag-chi simu liu borba
Shang-Chi bori se za ono u što vjeruje

Za staru dosadnjakovičku poput mene, Shang Chi bi profitirao od više dramske ekspozicije i lepršavog humora nego od inzistiranja na promišljenim scenama borbe. Tamo gdje film najjače drži napetost su baš ti momenti moralnog previranja, dragosti i ljutnje među članovima obitelji. Njihovu transformaciju ne provodi tučnjava. Patetično, znam, ali dubinski transformaciju započinje moć ljubavi i prihvaćanja.

Uvijek mi je drago vidjeti glumce koje volim na velikom platnu makar i u zagrljaju moćnih producentskih kuća. Ali jednako tako jedva čekam da postanu dovoljno velike zvijezde da samostalno mogu nastaviti svoju karijeru. Kad malo bolje razmislim, upravo tako se može interpretirati i cijeli zaplet filma Shang Chi. Otac sina priprema za sudbinu koju mu je sam odabrao, dok se sin odupire kako bi nastavio živjeti svoj život prema vlastitim pravilima.

OCJENA:

- Advertisement -
Prethodna objava
Sljedeća objava

KOMENTIRAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčitanije