Srijeda, 29 svibnja, 2024

Najnovije

Klub nula (2023)

Kaskader (2024)

Divljina (2014)

Pretplati se

blog-header-kakav-dobar-film

Newsletter

Pretplatite se na bilten bloga kako biste pratili najnovije vijesti i objave.

Zvijeri Delhija (2022)

Zvijeri Delhija (Delhi Crime, 2019–) po mnogočemu utjelovljuje ono najbolje od Netflixa. Serija je kratka, produkcija je visokobudžetna, odvija se izvan uobičajene Europe i SAD-a, a istinite događaje obrađuje brižno i savjesno. U prvoj sezoni to je bilo posebno bitno jer se istraga temeljila na stvarnom zločinu koji je uzdrmao Indiju do temelja.

vartika dcp south zvijeri delhija delhi crime

U drugoj sezoni, DCP South Vartika Chaturvedi ponovno okuplja svoj tim od povjerenja kako bi pod pritiskom nadležnih i vremena zaustavila brutalni ubilački pohod. Kriminalna banda koja bira dobrostojeće umirovljenike za svoje žrtve ponaša se prema uzorcima bande Kachcha Baniyan koja je djelovala u devedesetima. Kao i u prvoj sezoni, Zvijeri Delhija ne bave se samo policijskom istragom i potjerom za zločincima (koja je uvijek napeta i dinamična), već i daju presjek Indijskog društva i stavova.

- Advertisement -

U drugoj sezoni osmunjičeni su u početku pripadnici denotiranih (denotified tribes) plemena – povijesno rasno kriminaliziranih kao rođene zločince. Njih se okuplja ravno s ulice samo prema rasnoj pripadnosti i obiteljskoj vezi s prijašnjim kriminalcima. Zvijeri Delhija bave se političkim i osobnim stavovima prema kriminaliziranim plemenima na svim razinama policije.

Naravno, tim policajaca predvođen Vartikom i njezinom naučnicom Neeti posebno je predan svojoj dužnosti i pravdi. Oni predstavljaju ideal kojemu se svi nadamo da negdje postoji. Zato tako neumorno rade da bi kriminalce izveli pred sud. Dobra stvar je što nisu savršeni. Ni oni ne prezaju pred malo šamaranja i iznuđivanja svjedočenja. Ali njihove namjere su dobre i na kraju ipak zatvaraju zaslužne.

zvijeri delhija delhi crime druga sezona

Jedna od najzanimljivijih stavki serije Zvijeri Delhija je njezino inzistiranje na ženskim likovima. U prvoj sezoni najveća je pozornost posvećena profesionalnom razvoju mlade Neeti. Ona je sada punopravna članica Vartikinog tima, ali njezina ljubav prema poslu uneravnotežuje njezin osobni život. Vartika osim što riskira karijeru da bi učinila pravu stvar pokušava naći zajednički jezik s kćeri koja živi u Kanadi, a i sudionica ubojite bande za koju serija ostavlja najviše vremena također je djevojka. Njihove priče razvijaju se prirodno i uvjerljivo, bez plošnog moraliziranja o poziciji žena. Zbog toga je cijela serija svježa i posebna.

- Advertisement -

Zahvaljujući neuobičajenom mjestu radnje, kvalitetno promišljenim likovima i slojevitom prikazu Indijskog društva, Zvijeri Delhija – u moru serija o policijskim istragama – još uvijek ima nešto novo za reći.

OCJENA:

ocjena filma subota navecer
- Advertisement -
Previous article
Next article

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčitanije